Tyto rolky jsou inspirované asijskou kuchyní a jsou neuvěřitelně dobré! Zelný list plněný masem, zeleninou a rýží v kombinaci s lahodnou omáčkou vás příjemně překvapí.
Ingredience
Na omáčku:
- 1 a ½ šálku vody
- cca 80 g rajčatového protlaku
- ¼ šálek sójové omáčky
- 3 lžíce hoisin omáčky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce pikantní omáčky Sriracha
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce sušeného zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Na závitky:
- olej ve spreji
- sůl dle chuti
- 1 velké bílé zelí
- 340 g brokolice
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 šálek vařené hnědé rýže
- 1 svazek nasekané jarní cibulky, použijte pouze bílou a světle zelenou část
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce sušeného zázvoru
- ¼ šálku sójové omáčky
- 1 velké vejce
- 2 lžíce černého sezamu
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku v malém kastrolu a míchejte tak dlouho, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 3 až 4 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Přendejte ¼ šálku omáčky do dostatečně velké misky, aby pojala náplň, kterou budete připravovat.
- Zbývající omáčku nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Nastříkejte pekáč olejem a dejte stranou.
- Přiveďte hrnec osolené vody k varu.
- Odstraňte 12 listů z hlávkového zelí a dávejte pozor, abyste je neroztrhli nebo nepolámali.
- Vložte tři listy najednou do vroucí vody a vařte je 1 až 2 minuty nebo dokud nejsou vláčné.
- Přendejte listy na čistou kuchyňskou utěrku nebo papírové ubrousky, aby se zchladily.
- Opakujte se zbývajícími listy.
- Udržujte vodu vroucí a přidejte brokolici.
- Okamžitě ji sceďte a zchlaďte pod studenou vodou.
- Smíchejte brokolici, vepřové maso, hnědou rýži, všechnu jarní cibulku kromě 2 lžic, česnek, zázvor, sójovou omáčku a vejce v misce s vyhrazenou omáčkou a dobře promíchejte.
- Vystřihněte silnou žílu z každého listu zelí v obráceném tvaru písmene V viz foto níže.
- Umístěte 1/12 náplně do středu každého zelného listu.
- Dolní „chlopně“ vytáhněte nahoru a přes náplň a mírně je překrývejte.
- Přeložte po stranách a srolujte.
- Vložte do připraveného pekáče.
- Nalijte zbývající omáčku na závitky.
- Zakryjte alobalem a pečte cca 45 až 50 minut.
- Před podáváním nechte 5 minut odpočívat.
- Omáčku, která se usadila na dně pekáče, přelijte zpět přes závitky.
- Ozdobte vyhrazenými 2 lžícemi jarní cibulky a sezamovými semínky.