Pálivé bramboráky se zelím jsou křupavé zvenku a plné křehkých brambor a zelí uvnitř. Jsou fantastické jako jídlo na brunch, oběd nebo večeři – jako příloha nebo vegetariánský hlavní chod. Vegetariáni i vegani ho mohou přikusovat k nejlepším receptům s lilkem na 8 různých způsobů.
Co budeme potřebovat
- 500 g brambor
- ½ velké žluté cibule
- 1 kg zelí (nakrájené na velké kousky)
- 200 g strouhanky
- 3 vejce
- 2 lžíce chilli pasty
- 1 lžička mletého česneku
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Brambory, cibuli a zelí nastrouháme.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, které se snadno vejdou do vašeho kuchyňského robotu.
- Brambory a cibuli nakrájíme v kuchyňském robotu.
- Nakrájejte zelí.
- Nakrájené brambory a cibuli pevně vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Nechte je pár minut odležet a poté je znovu vymačkejte.
- Poté i ze zelí vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Bramborovou směs smíchejte se zelím, strouhankou, vejci, chilli pastou a česnekem.
- Bohatě dochutíme solí a pepřem.
- Pomocí odměrky vytvarujte přibližně 16 stejně velkých placiček na plech vyložený pečícím papírem a umístěte je do předehřáté trouby.
- Mezi nimi by mělo být alespoň několik centimetrů.
- Pečte, dokud nejsou zlatavě hnědé, asi 40 minut.
I když je vaření radost a zábava, nepříjemné výpary už tolik ne. Zelí má svou specifickou vůni a ne vždy je příjemné když je takto provoněný celý byt. Proto je potřeba mít v kuchyni kvalitní odsavač par, který tento problém vyřeší. Jakou digestoř si vybrat zjistíte u nás na webu.