Křupavé zelí je snad nejlepší surovinou, kterou lze použít na přípravu salátu. Ovšem když mu ještě sekunduje ostrý křen, vynikající dijonská hořčice a majonéza, není o luxusní chuť nouze. Tenhle zelný salát vás rozhodně nakopne.
Ingredience:
- 1 hlávka čerstvého bílého zelí
- 2 hrnky kvalitní majonézy nebo oblíbeného salátového krémového dresinku
- 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 vrchovatá lžíce dijonská hořčice
- 1 lžíce cukru krystal (pokud budeme dávat salátový dresink, pak cukr vynecháme)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky celerových semínek
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 jemně nasekaný stroužek česneku
- 3 nakrájené středně velké mrkve
Postup:
- Ostrým nožem nakrájíme hlávku zelí na čtvrtky a odstraníme tvrdé části (košťál).
- Jednotlivé čtvrtky nakrájíme na co nejtenčí plátky a dáme do velké mísy.
- V jiné misce smícháme majonézu, nastrouhaný křen, jablečný ocet, hořčici, cukr, sůl, pepř a česnek.
- Dobře promíchanou směs přidáme k nakrájenému zelí, přihodíme mrkev a důkladně promícháme, aby se všechny chutě propojily.
- Můžeme ihned podávat nebo dát na 3 – 4 hodiny vychladit do lednice.