Pokud si v čínských restauracích rádi dopřáváte oblíbenou sladkokyselou polévku, budete z tohoto receptu nadšeni. Je rychlý, snadný a tak chutný!
Ingredience
- 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 230 g hub shiitake, pokrájených na tenké plátky bez stonků
- 1 plechovka (cca 225 g) bambusových výhonků, scezených (volitelně)
- 1/4 šálku rýžového octa nebo více podle chuti
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 čajové lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžička chilli česnekové omáčky
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 230 g pevného tofu, nakrájeného na kostičky
- 4 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
- 1 čajová lžička opečeného sezamového oleje
- sůl a bílý pepř (nebo černý pepř) dle chuti
Postup
- Odložte si ¼ šálku vývaru pro pozdější použití.
- Přidejte zbývajících 7 a ¾ šálků vývaru, houby, bambusové výhonky, rýžový ocet, sójovou omáčku, zázvor a chilli česnekovou omáčku do velkého hrnce a promíchejte.
- Zahřejte na středně vysoké teplotě, dokud se polévka nezahřeje.
- Zatímco se polévka zahřívá, vyšlehejte společně v malé misce ¼ šálku vývaru (který jste si nechali stranou) s kukuřičným škrobem dohladka.
- Jakmile polévka dosáhne varu, vmíchejte směs kukuřičného škrobu a vývaru a míchejte asi 1 minutu, dokud polévka nezhoustne.
- Pokračujte v míchání polévky krouživými pohyby, poté přimíchejte vajíčka tenkým proudem (za stáleho míchání polévky) a vytvořte jakési vaječné proužky.
- Přimíchejte tofu, polovinu jarní cibulky a sezamový olej.
- Poté dochuťte polévku solí a špetkou bílého pepře (nebo černého pepře) podle chuti.
- Pokud byste chtěli „kyselejší“ polévku, klidně přidejte také další lžíci nebo dvě rýžového octa.
- Nebo pokud chcete kořeněnější polévku, přidejte více chilli česnekové omáčky.
- Ihned podávejte ozdobené extra jarní cibulkou.