Tento recept na pomalu vařenou gulášovou polévku s restovanou slaninou na anglický způsob je vydatné a chutné jídlo samo o sobě. Hledáte další klasické polévky, které byste si mohli připravit doma? Vyzkoušejte naše recepty na kuřecí vývar nebo polévku se smetanou.
Co budeme potřebovat
- Olej na smažení
- 500 g hovězí holeně (nakrájená na malé kousky)
- 1 cibule (nakrájená)
- 1 velká mrkev (nakrájená)
- 2 celerové tyčinky (nakrájené)
- 1 zelená paprika (nakrájená)
- 2 středně velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
- 2 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- ½ svazku čerstvé petrželky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušené majoránky nebo oregana
- 400 g nakrájených rajčat
- 1,5 litru hovězího vývaru
- zakysaná smetana k podávání
Postup
- Ve velkém hrnci s poklicí rozehřejte trošku oleje.
- Maso okořeníme a poté opékáme, dokud nezezlátne a dejte stranou.
- Do hrnce přidejte další trošku oleje, poté přidejte všechnu zeleninu, česnek a petrželovou nať a vařte 10 minut do změknutí.
- Vmíchejte koření a vařte další 1-2 minuty, poté vmíchejte rajčatový protlak, sušené bylinky, nakrájená rajčata, hovězí maso a vývar.
- Přiveďte k varu, poté částečně přikryjte pokličkou a vařte 1 hodinu až 1 hodinu 30 minut, dokud maso nezměkne.
- Před podáváním ozdobte zakysanou smetanou, lístky petrželky a černým pepřem.
Gulášovou polévku nechte zcela vychladnout a poté ji po částech zmrazte v uzavřených sáčcích nebo nádobách až na 3 měsíce.