Recept na pikantní těstoviny po milánsku, se připravuje s pečenou slaninou, mletým masem a bylinkovou rajčatovou omáčkou. Čerstvá domácí rajčatová omáčka smíchaná s oblíbenými těstovinami a čerstvými bylinkami, dělá toto jídlo přímo nezapomenutelným!
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- červená cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 4 plátky pancetty (nebo šunky nakrájené nadrobno)
- 500 g mletého hovězího masa
- lžička sušeného oregana
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- 60 ml rajčatové omáčky (kečupu)
- lžíce sladké chilli omáčky
- 400 g nakrájených rajčat v plechovce
- 400 g špaget
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
- nastrouhaný parmazán
- lístky bazalky (na ozdobu)
- Ve velkém hrnci si na střední teplotu zahřejeme olej.
- Přidáme cibuli, česnek a pancettu a za stálého míchání vaříme po dobu 2–3 minut, dokud cibule mírně nezměkne a nezesklovatí.
- Přidáme hovězí maso a za stálého míchání znovu 3–4 minuty vaříme, dokud maso nezhnědne.
- Přisypeme sušené oregano a rajčatový protlak a vaříme další minutu.
- Poté vlijeme červené víno a směs přivedeme k varu.
- Přilijeme hovězí vývar a rajčatovou omáčku.
- Přidáme lžičku sladké chilli omáčky a nakrájená rajčata.
- Poté vše dochutíme mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Nakonec snížíme teplotu na minimum a vaříme 30 minut, dokud boloňská omáčka nezhoustne.
- Mezitím si v hrnci s vroucí osolenou vodou uvaříme špagety podle návodu na obalu.
- Do omáčky přidáme scezené těstoviny a nasekanou petrželku a dobře promícháme, aby se těstoviny v omáčce obalily.
- Těstoviny rozdělíme do misek a podáváme je posypané parmazánem a bazalkou.