Kořeněná polévka z mrkve a červené čočky je hřejivá, sytá a plná chuti! Její příprava je velmi jednoduchá a vy si tak snadno připravíte menší oběd či večeři během chladných podzimních dní.
Ingredience
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 středně bílá cibule (195 g), nasekaná nadrobno
- 1 stonek řapíkatého celeru, nadrobno nasekaný
- 2 drcené stroužky česneku
- malá hrst čerstvých listů koriandru plus nasekané stonky
- 1 vrchovatá lžička koření Garam Masala
- 1 vrchovatá lžička mletého kmínu
- 1/4 lžičky sušených červených chilli vloček
- 3 velké mrkve (415 g), oloupané a nasekané nahrubo
- plechovka nakrájených rajčat o objemu 400 g
- 4 šálky zeleninového vývaru (900 ml)
- 3/4 šálku propláchnuté červené čočky (100 g)
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- řecký jogurt a lístky koriandru k servírování
Postup
- Ve velké pánvi zahřejte 1 lžíci olivového oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli a řapíkatý celer a za občasného míchání restujte asi 10 minut.
- Přidejte 2 drcené stroužky česneku, nasekané stonky koriandru a jeho čerstvé listy spolu s 1/4 čajové lžičky sušených vloček červeného chilli, po 1 čajové lžičce Garam Masaly a mletého kmínu.
- Dobře promíchejte a restujte jen jednu minutu.
- Přidejte nakrájenou mrkev a přilijte nakrájená rajčata a zeleninový vývar.
- Vše dobře promíchejte a přidejte červenou čočku.
- Promíchejte, snižte teplotu a zakryté duste asi 30 minut.
- Polévka je hotová, jakmile je mrkev měkká a čočka je uvařená.
- Rozmixujte polévku ručním mixérem dohladka.
- Jemně nasekejte lístky koriandru.
- Podávejte s trochou kvalitního řeckého jogurtu, nasekaným koriandrem a nějakým dobrým křupavým chlebem.
Pokud máte mrkev raději v syrové podobě, podívejte se na naše recepty na zdravé mrkvové smoothie 4x jinak.