Pikantní nakládaný česnek s chilli

Pikantní nakládaný česnek s chilli

Doma vyrobené konzervované potraviny jsou vždy lepší, než ty kupované, o tom není pochyb. Pokud si takto chcete připravit i tuto oblíbenou aromatickou zeleninu, pak je tento recept právě pro vás. No a co teprve, když je to v luxusní pikantní verzi, která nakopne vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 3 – 5 palic čerstvého česneku
  • 60 g čerstvého kopru
  • 120 ml bílého octa (může být i jablečný)
  • 120 ml vody (nejlépe filtrované)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 lžíce semen koriandru
  • 1 lžíce medu (pokud nemáme, nahradíme javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem)

Postup:

  • Připravíme si hrnec, dáme do něj vodu, ocet a sůl.
  • Na středním ohni zahřejeme a za stálého míchání vaříme, dokud se sůl zcela nerozpustí.
  • Odstavíme, přidáme koriandr, nakrájený kopr, med a důkladně promícháme.
  • Sklenice důkladně vymyjeme, aby byly dokonale čisté, a naskládáme do nich oloupané stroužky česneku.
  • Zalijeme připraveným nálevem, až bude česnek zcela ponořený, ale necháme zhruba půl centimetrovou rezervu od hrdla lahve.
  • Důkladně zavíčkujeme a několikrát protřepeme.
  • Uložíme do lednice a necháme minimálně 14 dní odležet. Čím déle si počkáme, tím lepší bude mít česneku chuť.

Tip: Pokud chceme daleko pikantnější verzi, pak přidáme 2 lžíce pálivé omáčky Srirachy, 1/2 lžíce sušeného chilli a 1/2 lžíce sušeného tymiánu.

Chilli česnek s koprem a omáčkou srirachi.
Zdroj: https://www.alphafoodie.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.