Tato pikantní thajská bazalková chobotnice je jednoduchý recept na chobotnici, který zabere jen asi půl hodiny, a je plný lahodné chuti!
Co budeme potřebovat
- 2-3 lžíce oleje na smažení
- 2 šalotky (oloupané a nakrájené na tenké měsíčky)
- 6 stroužků česneku (oloupaných a nasekaných)
- 3 nasekané chilli papričky
- 120 g nakrájených klobouků hub shiitake
- 500 g olihně (nakrájené na kolečka, chapadla ponechaná celá nebo nakrájená na polovinu)
- 2 lžičky rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- Lžíce třtinového cukru
- Lžička sezamového oleje
- 40 ml vody
- Hrst bazalkových listů
- Sůl
- Pepř
- Vařená bílá rýže (k podávání)
- Jarní cibulka (na ozdobu)
Postup
- Zahřejeme dvě lžičky oleje v pánvi na středně vysokou teplotu
- Po zahřátí přidáme šalotku a vaříme 3–4 minuty, dokud nezezlátne a nezměkne
- Přidáme česnek a chilli papričky a vaříme další 1 minutu, dokud nebudou voňavé
- Ihned přendáme do misky
- Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje a přidáme houby
- Vaříme 4–5 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu
- Přendáme je do mísy k šalotce a česneku a vše dochutíme solí
- Oliheň důkladně osušíme
- Dochutíme solí a pepřem
- Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje
- Jakmile se zahřeje, přidáme polovinu olihně a necháme vařit 3 minuty, dokud se oliheň nepropeče
- Oliheň přendáme do misky k šalotce a houbám
- Zbylou oliheň upravíme stejným způsobem a přendáme ji do mísy
- Na omáčku si smícháme v misce rybí omáčku, sójovou omáčku, třtinový cukr a sezamový olej
- Pánev zapneme na střední teplotu, vlijeme omáčku, přidáme vodu a přivedeme k varu
- Oliheň přidáme do omáčky, přidáme i směs šalotky s houbami a promícháme, aby se ingredience spojily
- Snížíme teplotu na středně nízkou
- Natrháme lístky bazalky a přidáme je do pánve
- Za pravidelného míchání vaříme 1-2 minuty, dokud listy nezvadnou
- Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
- Pikantní oliheň podáváme s uvařenou rýží a ozdobeno jarní cibulkou