Pikantní oliheň na thajský způsob

Pikantní oliheň na thajský způsob

Tato pikantní thajská bazalková chobotnice je jednoduchý recept na chobotnici, který zabere jen asi půl hodiny, a je plný lahodné chuti!

Co budeme potřebovat

  1. 2-3 lžíce oleje na smažení
  2. 2 šalotky (oloupané a nakrájené na tenké měsíčky)
  3. 6 stroužků česneku (oloupaných a nasekaných)
  4. 3 nasekané chilli papričky
  5. 120 g nakrájených klobouků hub shiitake
  6. 500 g olihně (nakrájené na kolečka, chapadla ponechaná celá nebo nakrájená na polovinu)
  7. 2 lžičky rybí omáčky
  8. 2 lžíce sójové omáčky
  9. Lžíce třtinového cukru
  10. Lžička sezamového oleje
  11. 40 ml vody
  12. Hrst bazalkových listů
  13. Sůl
  14. Pepř
  15. Vařená bílá rýže (k podávání)
  16. Jarní cibulka (na ozdobu)

Postup

  1. Zahřejeme dvě lžičky oleje v pánvi na středně vysokou teplotu
  2. Po zahřátí přidáme šalotku a vaříme 3–4 minuty, dokud nezezlátne a nezměkne
  3. Přidáme česnek a chilli papričky a vaříme další 1 minutu, dokud nebudou voňavé
  4. Ihned přendáme do misky
  5. Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje a přidáme houby
  6. Vaříme 4–5 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu
  7. Přendáme je do mísy k šalotce a česneku a vše dochutíme solí
  8. Oliheň důkladně osušíme
  9. Dochutíme solí a pepřem
  10. Na pánvi rozehřejeme další lžičku nebo dvě oleje
  11. Jakmile se zahřeje, přidáme polovinu olihně a necháme vařit 3 minuty, dokud se oliheň nepropeče
  12. Oliheň přendáme do misky k šalotce a houbám
  13. Zbylou oliheň upravíme stejným způsobem a přendáme ji do mísy
  14. Na omáčku si smícháme v misce rybí omáčku, sójovou omáčku, třtinový cukr a sezamový olej
  15. Pánev zapneme na střední teplotu, vlijeme omáčku, přidáme vodu a přivedeme k varu
  16. Oliheň přidáme do omáčky, přidáme i směs šalotky s houbami a promícháme, aby se ingredience spojily
  17. Snížíme teplotu na středně nízkou
  18. Natrháme lístky bazalky a přidáme je do pánve
  19. Za pravidelného míchání vaříme 1-2 minuty, dokud listy nezvadnou
  20. Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem
  21. Pikantní oliheň podáváme s uvařenou rýží a ozdobeno jarní cibulkou
Pálivý recept na chobotnici na asijský způsob ve sladko pálivé omáčce.
Zdroj: mykoreankitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.