Bohatě ochucený a úžasně jednoduchý cuketový dip s vločkami červeného pepře, citronem a česnekem. Podávejte natřené na toastu či jako přílohu k vaší večeři.
Ingredience
- 5 malých cuket, oříznutých a podélně rozpůlených
- 4 stroužky česneku, neoloupané
- 2 polévkové lžíce plus 1 čajová lžička extra panenského olivového oleje, plus další na servírování
- 1/2 lžičky vloček červeného pepře
- 1/2 čajové lžičky černého pepře
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky mořské soli a další podle chuti
- 2 lžíce na másle podušeného, jemně nakrájeného šťovíku a hlávkového salátu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Na velký plech s okrajem položte cuketu se 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte
- Položte slupkou dolů, druhou stranu posypte vločkami červeného pepře a černým pepřem.
- Stroužky česneku dejte do malé kapsy z alobalu, pokapejte je 1 čajovou lžičkou olivového oleje a pevně zabalte.
- Položte balíček na plech.
- Pečte cuketu a česnek po dobu 20 minut.
- Vyjměte česnek z trouby a nechte jej vychladnout.
- Pokračujte v pečení cukety po dobu dalších 20 – 25 minut, nebo dokud nebude nafouknutá a zlatá.
- Vypněte troubu a cuketu v ní nechte ještě 15 – 30 minut.
- Vytlačte česnek ze slupky do misky kuchyňského robotu; přidejte také olivový olej.
- Přidejte cuketu, citronovou šťávu a mořskou sůl.
- Mixujte, dokud směs není zredukovaná a hladká.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte další citron nebo sůl.
- Přendejte do misky, pokapejte olivovým olejem a zasypte bazalkou.