Tyto pikantní houby shiitake s česnekem, chilli a nudlemi z mungo fazolí jsou skvělým rychlým letním pokrmem, který zvládnete uvařit bez dlouhého času stráveného u sporáku. Snadno se připravuje a potřebujete na něj pouhých 10 ingrediencí!
Co budete potřebovat
- 16 středních hub shiitake
- 1 a 1/2 lžíce lisovaného česneku
- 2 červené thajské chilli papričky, nakrájené
- 50 g vlasových nudlí z mungo fazolí
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 a 1/2 lžíce světlé sójové omáčky
- 3 lžíce horké vody
- 3/4 lžičky cukru
- 1 lžíce čerstvého koriandru, nakrájeného
Postup
- Přiveďte k varu vodu ve středním hrnci.
- Odstraňte stonky z hub shiitake a houby opláchněte, abyste odstranili nečistoty.
- Přidejte nasekaný česnek a nasekané chilli do malé žáruvzdorné misky.
- Dejte stranou.
- Když se voda vaří, přidejte do ní nudle z mungo fazolí.
- Uvidíte, jak okamžitě změknou, když se dotknou horké tekutiny.
- Nudle vyjměte sítkem nebo naběračkou na těstoviny, sceďte a dejte stranou.
- Přidejte houby do vroucí vody a blanšírujte do měkka, asi 2 minuty.
- Sceďte, a když jsou dostatečně vychladlé, abyste je mohli uchopit, nožem do nich udělejte hluboké rýhy v křížovém vzoru.
- Houby potřete ústřicovou omáčko.
- Vezměte malé množství skleněných nudlí a vytvořte z nich hnízdo kolem ukazováčku a prostředníčku.
- Umístěte hnízdo na vrchol každé houby.
- V malém hrnci rozehřejte olej, dokud se nebude třpytit.
- Česnek a chilli papričky zalijte asi 1 lžící horkého oleje a zbytek oleje dejte zpět na sporák, aby zůstal teplý.
- Do směsi česneku a chilli přidejte světlou sójovou omáčku, horkou vodu a cukr.
- Míchejte, dokud se vše nespojí, a lžičkou nandejte směs na každé hnízdo nudlí.
- Zbylou omáčkou rovnoměrně pokapejte i houby.
- Znovu zahřejte olej, dokud se nebude třpytit, a opatrně nalijte malé množství na každou houbu.
- Česnek na nudlích by měl při kontaktu prskat.
- Posypte koriandrem a podávejte.
Možná se vám budou hodit i naše recenze indukčních varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?