Vepřové maso a jablka jsou oblíbenou kombinací. V tomto receptu je sladkost ovoce vyvážena pikantním kořením jako je zázvor, hořčice a kajenský pepř. Vyzkoušejte tuto delikatesu i u vás doma!
Ingredience
- 1 lžička celých semínek koriandru
- 4 lžičky soli plus na dochucení
- 2 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
- 2 lžičky hořčičného prášku
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- cca 1,3 kg vepřové pleci s kostí
- 2 střední jablka, nakrájená na kostičky
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku medu
Postup
- Semínka koriandru opečte na malé suché pánvi na středním plameni a převalujte je na pánvi, aby se nepřipálila, dokud nebudou voňavá.
- Krátce zchlaďte, poté rozdrťte v mlýnku na koření nebo v hmoždíři.
- Smíchejte koriandr, sůl, zázvor, hořčici, černý pepř a kajenský pepř v malé misce.
- Ostrým nožem obkreslete tukové švy masa a kolem kosti, abyste vytvořili řadu hlubokých řezů na obou stranách, aniž byste úplně oddělili svaly.
- Vyřízněte jakýkoli vnější tuk sérií řezů ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe.
- Maso otřete po celém povrchu utěrkou, masírujte ho mezi svaly a ze všech stran.
- Vložte maso do hrnce vhodného do trouby nebo vysoké pánve.
- Zakryjte a nechte v chladu alespoň 12 hodin a až 3 dny.
- Maso vyjměte z lednice a před vařením ho nechte 1 až 1 a 1/2 hodiny uležet při pokojové teplotě.
- Umístěte stojan do středu trouby a zahřejte na 150 ° C.
- Odkryjte vepřové maso a přidejte jablka a cibuli.
- Smíchejte ocet a med s 1 šálkem vody a nalijte na maso.
- Pevně přikryjte a pečte, dokud maso nezměkne, 2-1/2 až 3 hodiny.
- Ponechte tekutinu a jablka v hrnci a přeneste maso na plech s okrajem, aby mírně vychladlo.
- Maso rozdělte na velké kousky a odstraňte a vyhoďte všechen tuk.
- Z vývaru seberte tuk.
- Vraťte maso do hrnce a kousky naskládejte do jedné vrstvy.
- Zvyšte teplotu trouby na 220 °C.
- Vepřové maso pečte odkryté (během pečení jednou otočte), dokud povrch pěkně nezhnědne, asi 40 minut.
- Podávejte s jablky a omáčkou a podle chuti dochuťte solí.