Vyzkoušejte ty nejzajímavější recepty na oblíbený alkoholický nápoj z bílého rumu pro každou příležitost. Inspirujte se!

Milujete přípravu drinků na rodinné oslavy či posezení s přáteli? Vyzkoušejte různé recepty na domácí piňa coladu.

Potěšte chuťové pohárky svých blízkých, kolegů, nejlepších kamarádů nebo jen nečekaných návštěv.

Tento koktejl je naprostá bomba a těší se velké oblibě od té doby, co byl vynalezen v Portoriku.

Kombinace ananasové šťávy, rumu a kokosu spolu s drceným ledem tvoří nepřekonatelnou kombinaci.

Ochutnejte všechny posbírané varianty a zjistěte, která bude vaší nejpopulárnější a rádi se k ní budete vracet.

​Zajímavosti na závěr

Co je piňa colada?

Jde o populární alkoholický nápoj, jehož název lze přeložit jako tekutý ananas. Ostatně tím je svým způsobem vystižena přesná charakteristika nápoje.

Na přípravu je potřeba ananasová šťáva, kokosové mléko a bílý rum. Tento krémový drink má dokonale hustou pěnu a velmi jemnou chuť.

Je to právě krémová konzistence, perfektně zvolená sladkost a chuť lahodného tropického ovoce v podobě ananasu, která spolu s kokosem a tím nejkvalitnějším bílým rumem činí z tohoto nápoje oblíbený druh.

Tip: Koukněte se na přiložené video, jak vůbec vypadá proces výroby ananasového džusu v továrně vybavené těmi nejlepšími, a hlavně moderními stroji na zpracování potravin. Zjistíte, co vše je potřeba udělat, než se takový džus dostane až do vašeho oblíbeného koktejlu.

Pokud už někdo z vás navštívil nějakou exotickou destinaci, mohl si takový nápoj vychutnat třeba u bazénu nebo rovnou na pláži.

Výhodou je, že jeho příprava, není nijak složitá, takže nemusíte být profesionální barman, a přesto si jí můžete dát. Vysloužil si přezdívku perla Karibiku.

Nápoj vznikl v roce 1954 a podával se v tzv. goblet sklence. Oficiální složení bylo 9 cl ananasového džusu, 3 cl kokosového mléka a 3 cl bílého rumu. Obsah alkoholu se pohyboval kolem 8 %. Roku 1978 se stal národním nápojem Portorika.

Jak vypadá správná sklenice na piňa coladu?

Jasné je, že každý používá takové nádobí, které je pro něj snadno dostupné. Ovšem pro tento nápoj je ideální volbou Goblet. Má tulipánovitý otevřený tvar a perfektně se hodí na koktejly s ledem a na tzv. long drinky.

Co když potřebujeme nahradit nějakou ingredienci?

Jakmile se něco změní, už to rozhodně není originál piňa colada. Například když dojde bílý rum a použije se například vodka, už to je jiný nápoj, a to Chi Chi.

Někdo nahrazuje kokosový krém smetanou ke šlehání. To je sice možné, ale zase už to nebude ten pravý koktejl. Dokonce existuje i Jackolada, která se tomuto nápoji podobá, ovšem bílý rum je nahrazen Jackem Danielsem.

Co je vlastně rum?

Zjednodušeně řečeno je to alkoholický nápoj, který se destiluje z melasy, nebo také ze šťávy pocházející z cukrové třtiny. Převážná část jeho producentů je v oblastech právě s cukrovou třtinou. Snadno tak narazíme na rum z Austrálie, Indie či z oblasti v Karibiku. Domovem jsou Antily a jejich specifický druh rumu.

Z obecného hlediska se rumy rozlišují podle barvy, zrání a výroby, případně ještě na španělské, anglické a francouzské. U těch španělských je typická sladší chuť, plná vanilky a jsou vyráběné z melasy. Hlavními producenty jsou Kuba, Panama, Dominikánská republika a Jižní Amerika.

Oproti tomu anglické rumy mají svůj původ v těch zemích, kde dříve docházelo ke kolonizaci, tedy na Jamajce, Barbadosu nebo třeba Trinidadu. Jejich chuť je trochu drsná a mají mnohem vyšší obsah alkoholu, přičemž závěr je spíš jako whisky.

Poslední francouzské rumy jsou vysoce kvalitní, jejich chuť je dokonale čistá až do koňaku. Vyrábí se na Martiniku, Reunionu či Guadelupe.

Světlé/bílé rumy

Jak víme, barva rumu závisí na tom, jak dlouhou dobu stráví v sudech, kde zraje. Bílá varianta je v sudech velmi krátkou dobu, takže nezíská svou charakteristickou tmavou barvu a zůstávají světlé/bílé. Je to velmi mladý rum s výraznou osvěžující chutí. Nejvíce se používají jako součást různých míchaných nápojů/koktejlů.

Zlaté rumy

Připomínají nám barvu jantaru. Jsou to klasické rumy tzv. stařené v kvalitních vypalovaných dubových sudech. Barva je mnohem tmavší, tekutina vyzrálejší a chuť perfektně vyvážená. Kromě drinků se dají klidně pít jen tak čisté.

Tmavé rumy

Jak už jejich název napovídá, v sudu leží nejdelší dobu. To znamená, že budou mít maximálně výraznou a bohatou chuť.

Největší vyzrálost jde ruku v ruce s kvalitou. Základ je ve většině případů tvořen či vybudován pomocí karamelu či melasy. Díky tomu jsou dokonale tmavé a nejlépe si je vychutnáte naprosto čisté.

Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.