Nevíte, co připravit k večeři a překvapit tak své blízké? Zkuste recepty na pirohy, po kterých se jen zapráší.
Tyto nekynuté knedlíky plné skvělé nádivky potěší chuťové buňky dospělých i dětí.
Jsou ideální při rodinné sešlosti, ale klidně i jen tak ke svačině pro jednotlivce.
Vyzkoušejte si, který recept pro vás bude nejlepší a rádi se k němu budete vracet.
Naše recepty
Co je vlastně piroh?
Jak jsme již v úvodu zmiňovali, jsou to nekynuté knedlíky, jejichž původ je ve Střední a Východní Evropě. Ve většině případů jsou tvarované do půlkruhu, ale klidně to může být čtverec, obdélník nebo trojúhelník, záleží na tom, co za tvar se vám vůbec povede.
Třeba slovenské pirohy se připravují z brambor, vajec, soli a mouky, přičemž se dají naplnit tvarohem nebo povidly, a posypat cukrem, skořicí a strouhankou osmahnutou na másle.
Jaké jsou vhodné náplně?
- Dušené zelí
- Uvařené či upečené maso
- Mleté maso
- Čerstvý sýr
- Tvaroh
- Bramborová plňka
- Špenát
- Slanina s cibulkou
- Marmelády či povidla
- Různé druhy ovoce
Hlavní je, aby byla každá náplň dostatečně chuťově výrazná, jinak nebude mít piroh tu správnou chuť. Vždy je dobré kombinovat i více chutí, například některé náplně obohatit o cibulku restovanou na sádle, případně oleji. Náplň by také měla mít nejlépe pokojovou teplotu. Nesmí být úplně horká, ale ani studená z lednice.