Tento dezert je skvělý, protože jej můžete použít jako dobrotu při slavnostních událostech, ale třeba také jen jako pochoutku ke kafíčku ve všední den.
Ingredience
Džem:
- 360 g jahod
- 100 g cukru (½ šálku)
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžička vanilkové pasty
Piškot:
- 3 lžíce másla
- 125 g mouky (1 šálek)
- 130 g cukru (⅔ šálku)
- 4 vejce
- ½ lžičky vanilkové pasty
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce vody
Zdobení:
- 2 lžičky cukru moučka
Postup
Džem:
- Očistěte jahody a nakrájejte je na malé kousky.
- Jahody následně vložte do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovou pastou.
- Hrnec mějte na mírném ohni, promíchejte a vařte asi 15 minut, dokud jahody nezměknou a směs nezhoustne.
- Odstraňte směs z tepla a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Hnědé máslo do piškotu:
- Rozehřejte pánev na mírném ohni a vložte do ní máslo.
- Počkejte, až se máslo rozpustí (3–4 minuty) a nezačne mít světle hnědou barvu.
- Sejměte pánev z plamene a máslo nechte vychladnout v pokojové teplotě.
- Zatímco máslo chladne, předehřejte si troubu na 180°C.
Piškot:
- Prosejte mouku do malé misky a pomocí elektrického mixéru spolu s moukou rozšlehejte cukr, vejce, vanilkovou pastu, vodu a sůl. Mixujte 6–8 minut.
- Do hotového těsta přidejte vychladlé hnědé máslo a dobře promíchejte.
- Hotovou směs přelijte na připravený plech, vyložený pečícím papírem.
- Směs, pomocí špachtle, rozmístěte po celém plechu a pečte 15–20 minut.
- Upečený piškot by měl být zlatohnědý a měkký.
- Upečený piškot převraťte na nový pečící papír poprášený moučkovým cukrem. Z druhé strany opatrně odstraňte pečící papír, na kterém se piškot pekl.
- Piškot srolujte a nechte jej 30 minut chladnout.
- Po této době piškot odrolujte a pomažte jej připraveným džemem.
- Poté znovu stočte a odložte na 15–30 minut.
- Na závěr posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na 2–3cm plátky.
- Vaše piškotová roláda s jahodami je hotová.