Piškotová roláda s jahodami

Piškotová roláda s jahodami
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 10

Tento dezert je skvělý, protože jej můžete použít jako dobrotu při slavnostních událostech, ale třeba také jen jako pochoutku ke kafíčku ve všední den.

Ingredience

Džem:

  • 360 g jahod
  • 100 g cukru (½ šálku)
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkové pasty

Piškot: 

  • 3 lžíce másla 
  • 125 g mouky (1 šálek)
  • 130 g cukru (⅔ šálku)
  • 4 vejce
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce vody

Zdobení:

  • 2 lžičky cukru moučka 

Postup 

Džem:

  • Očistěte jahody a nakrájejte je na malé kousky. 
  • Jahody následně vložte do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a vanilkovou pastou. 
  • Hrnec mějte na mírném ohni, promíchejte a vařte asi 15 minut, dokud jahody nezměknou a směs nezhoustne. 
  • Odstraňte směs z tepla a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Hnědé máslo do piškotu:

  • Rozehřejte pánev na mírném ohni a vložte do ní máslo. 
  • Počkejte, až se máslo rozpustí (3–4 minuty) a nezačne mít světle hnědou barvu. 
  • Sejměte pánev z plamene a máslo nechte vychladnout v pokojové teplotě.
  • Zatímco máslo chladne, předehřejte si troubu na 180°C. 

Piškot:

  • Prosejte mouku do malé misky a pomocí elektrického mixéru spolu s moukou rozšlehejte cukr, vejce, vanilkovou pastu, vodu a sůl. Mixujte 6–8 minut. 
  • Do hotového těsta přidejte vychladlé hnědé máslo a dobře promíchejte.
  • Hotovou směs přelijte na připravený plech, vyložený pečícím papírem. 
  • Směs, pomocí špachtle, rozmístěte po celém plechu a pečte 15–20 minut. 
  • Upečený piškot by měl být zlatohnědý a měkký. 
  • Upečený piškot převraťte na nový pečící papír poprášený moučkovým cukrem. Z druhé strany opatrně odstraňte pečící papír, na kterém se piškot pekl. 
  • Piškot srolujte a nechte jej 30 minut chladnout. 
  • Po této době piškot odrolujte a pomažte jej připraveným džemem. 
  • Poté znovu stočte a odložte na 15–30 minut. 
  • Na závěr posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na 2–3cm plátky. 
  • Vaše piškotová roláda s jahodami je hotová. 
Piškot s jahodami, ve formě rolády, plněný jahodovým džemem, sypaný cukrem a podávaný s čerstvými jahodami.
zdroj: jernejkitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.