Luxusní dezert z piškotu s čerstvými jahodami si zamilujete! Je skvělý na čajové večírky, brunch nebo jako zábavná letní pochoutka.
Ingredience
Na těsto:
- 4 žloutky pokojové teploty
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce řepkového oleje
- ½ lžičky vanilky
- 4 kapky jahodového extraktu
- 3 kapky růžového potravinářského barviva
- ¼ šálku hladké mouky
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- 4 bílky
- ¼ lžičky vinného kamene
- 5 lžic cukru
Na ozdobení:
- 12 malých jahod
- 4 šálky šlehačky
Postup
- Formu na pečení 23×33 cm vyložte pečícím papírem.
- Dejte stranou.
- Vyšlehejte ve šlehači bílky tak, aby se začaly vytvářet bubliny.
- Přidejte vinný kámen a pokračujte ve šlehání, dokud se nezačnou vytvářet pěnivé a měkké vrcholky.
- Zvyšte rychlost šlehání na středně vysokou.
- Za stálého šlehání přidávejte po jedné lžíci cukr.
- To může trvat 5-10 minut.
- Jakmile je přidán veškerý cukr, šlehejte, dokud není směs hustá a lesklá.
- Vložte do ledničky.
- Ve velké míse míchejte žloutky a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte jahodový extrakt a růžové potravinářské barvivo (volitelně) a dobře promíchejte.
- Přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt, dobře promíchejte.
- Přidejte mouku a kukuřičný škrob.
- Šlehejte, dokud není vše zapracováno.
- Opatrně vmíchejte směs bílků do směsi žloutků.
- Výsledné těsto by mělo být hladké a bez velkých vzduchových bublin.
- Nalijte těsto do připraveného pekáče.
- Zarovnejte těsto špachtlí, aby bylo krásně rovnoměrné a aby zmizely všechny bubliny.
- Pečte buchtu při 160 stupních Celsia po dobu 25 minut, dokud není vršek pevný.
- Vyjměte buchtu z pekáče a odstraňte pečící papír.
- Na buchtu položte kuchyňskou utěrku.
- Poté na kuchyňskou utěrku položte drátěný chladící stojan a buchtu rychle převraťte a odstraňte utěrku.
- Nechte zcela vychladnout.
- Jakmile buchta zcela vychladne, ořízněte okraje a rozkrojte ji na polovinu.
- Dostanete dva stejné obdélníkové kousky.
- Vrch buchty polejte asi ¼ šlehačky.
- Na šlehačku položte jahodové plátky.
- Naneste další 1/4 šlehačky na jahody.
- Na vrch položte druhý kousek buchty.
- Další 1/4 šlehačky použijte k pomazání celé buchty tenkou vrstvou.
- Poté buchtu nechte asi 30 minut v chladu.
- Díky této tenké vrstvě bude další vrstva krému krásně hladká.
- Namažte buchtu zbylou šlehačkou pomocí nože nebo špachtle, abyste vyhladili okraje a horní část.
- Nakrájejte buchtu na 12 malých porcí a každý kousek ozdobte polovinou jahody.