Co může být lepšího než kombinace křupavých sněhových pusinek, sladkého krému, čerstvého ovoce a vzdušného piškotového korpusu? Zaručeně potěší každého oslavence!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 1 a ¼ šálku dortové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 6 celých vajec
- 2 žloutky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronové šťávy
- ¾ šálku rostlinného oleje
Na pusinky:
- ¼ šálku vaječných bílků
- ¼ lžičky vinného kamene
- ½ šálku cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na šlehačku:
- 2 šálky smetany ke šlehání, chlazené
- ¼ šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobení plus do dortu:
- 3 až 4 šálky čerstvého lesního ovoce, umytého a osušeného
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Dvě 20 cm dortové formy vymažte tukem a vysypte moukou a dejte stranou.
- Do mísy prosejte dortovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- V míse elektrického mixéru smíchejte celá vejce, žloutky, cukr a vanilku.
- Pomocí šlehacího nástavce šlehejte na nejvyšší stupeň asi 5 minut.
- Zastavte míchání a vyjměte mixovací nádobu ze stojanu.
- Suché ingredience prosejte na vaječnou směs.
- Šlehejte ručně, dokud se vše lehce nespojí.
- Přilijte citronovou šťávu a olej a ručně šlehejte, dokud se nezapracují do těsta.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do obou forem a pečte asi 35 až 38 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu korpusu čisté.
- Než korpusy vyjmete z forem, nechte vychladnout na mřížce.
Příprava pusinek:
- Předehřejte troubu na 100 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
- Do mísy elektrického mixéru dejte bílky a vinný kamén.
- Pomocí šlehacího nástavce začněte šlehat bílky na středně nízkém stupni.
- Jakmile začnou bílky pěnit, pomalu přidávejte cukr a postupně zvyšujte rychlost na středně vysokou.
- Pokračujte ve šlehání vaječných bílků do tuhých, lesklých vrcholů.
- Přidejte vanilku a míchejte dalších 30 sekund.
- Lžící naneste asi 2/3 vaječné směsi na pečící papír tak, abyste tvořili kolečka o průměru cca 7 cm.
- Zbylou vaječnou směs naplňte do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na pečící papír vytvořte pusinky na ozdobu (v případě potřeby použijte dva plechy na pečení).
- Pusinky pečte asi 45 až 75 minut, nebo dokud nebudou na povrchu křupavé a nebudou se snadno odlepovat od pečícího papíru.
Příprava šlehačky:
- V míse elektrického mixéru vybaveného šlehacím nástavcem šlehejte smetanu na středně vysoký výkon, dokud nezačne mírně houstnout.
- Postupně přidávejte cukr a vanilku a mixujte do dalšího houstnutí.
- Pokračujte ve šlehání smetany, dokud nebude hezky našlehaná.
Příprava dortu:
- Jakmile korpusy vychladnou, opatrně je rozkrojte napůl (vodorovně) pomocí dlouhého zoubkovaného nože.
- Nalámejte pusinková kolečka a dejte stranou.
- Na dortový nebo servírovací talíř položte spodní vrstvu dortu.
- Natřeme čtvrtinou šlehačky.
- Posypte čerstvým lesním ovocem a velkým množstvím kousků rozlámaných pusinek.
- Přikryjte další vrstvou těsta a opakujte, dokud nespotřebujete všechny vrstvy.
- Úplný vršek dortu natřete zbylou šlehačkou.
- Ozdobte čerstvým ovocem a pusinkami.