Piškotový dort s mascarpone krémem a karamelizovaným ovocem

Piškotový dort s mascarpone krémem a karamelizovaným ovocem

Nádherný a chuťově naprosto delikátní dort z piškotového těsta, mascarpone krému, ovocného kompotu, čerstvých malin a karamelizovaného ovoce potěší naprosto všechny strávníky. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 6 vajec
  • 80 g krupicového cukru
  • 180 g hladké mouky, prosáté
  • 300 ml smetany ke šlehání, vyšlehané
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený (vyškrábejte z něj semínka a ta si nechte)
  • 75 g moučkového cukru, prosátého
  • 125 g malin
  • med, k servírování

Na ovocný kompot:

  • 3 broskve, oloupané, nakrájené
  • 3 meruňky, oloupané, nakrájené
  • 1 nektarinka, oloupaná, nakrájená
  • 2 snítky tymiánu a navíc k podávání
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na karamelizované ovoce:

  • 2 broskve, nakrájené na měsíčky, ogrilované
  • 2 nektarinky, nakrájené na měsíčky, ogrilované
  • 8 meruněk, rozpůlených, ogrilovaných

Postup

  • Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia.
  • Vymažte a vyložte dno a boky tří dortových forem o průměru 22 cm.
  • Připravte si korpusy.
  • Šlehejte vejce a moučkový cukr elektrickým šlehačem po dobu 10 minut nebo dokud nebudete mít hustou a světlou směs.
  • Kovovou lžičkou jemně vmíchejte mouku.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do 3 forem a pečte 20 minut nebo dokud nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu korpusu nevyjde čistá.
  • Korpusy nechte 5 minut chladit ve formách a poté vyklopte na mřížku, aby úplně vychladly.
  • Mezitím dejte všechny ingredience na ovocný kompot do hrnce na střední teplotu.
  • Vařte za občasného míchání 15 minut nebo do změknutí.
  • Nechte mírně vychladnout, poté přeneste do mixéru a šlehejte do hladka.
  • Dejte stranou.
  • Smíchejte šlehačku, mascarpone, vanilková semínka a moučkový cukr.
  • Na servírovací talíř položte 1 korpus a potřete ho jednou třetinou krému z mascarpone, pokapejte trochou ovocného kompotu a rozetřete na něj grilované ovoce a čerstvé maliny.
  • Opakujte dvakrát.
  • Posypte dort extra lístky tymiánu a pokapejte medem k podávání.
Dort z piškotového těsta, mascarpone krému, ovocného kompotu, čerstvých malin a karamelizovaného ovoce na talíři.
www.delicious.com.au

Podívejte se také na naše 4 netradiční recepty na buchty z piškotu, po kterých se jen zapráší!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.