Měkká jako obláček a můžete si jí vychutnat prakticky ke všemu. Pita je všestranné pečivo, které si můžete vychutnat s masem, zeleninou i domácí pomazánkou.
Přečtěte si jak si jí doma jednoduše připravit v pohodlí domova, jak si jí snadno upéct, vyberte si tu nejlahodnější náplň a vychutnejte si jí plnými sousty!
Co je to pita?
Pita je kulatý zploštělý chléb z pšeničné mouky, který má dutý vnitřek, který vytváří jakousi kapsu. Je základem blízkovýchodní a středomořské kuchyně už přibližně 4000 let. Podle archeologů pita pravděpodobně pochází od komunit ze Středozemního moře. Nejběžněji ho u sebe nosili obchodníci, kteří se jím živili na svých cestách přes arabskou a saharskou poušť.
První pita byla vyrobena z těsta z mouky a vody. Kulaté bochníky se pak pekly na horkém ohni ve venkovní peci.
Dnešní pita
Dnešní pity se pečou v klasické troubě při velmi vysoké teplotě. Současné recepty na pitu obsahují pekařské droždí, sůl a někdy i trochu cukru.
Ve středomořské kuchyni se pita často plní masem a zeleninou nebo falafelem a jí se jako sendvič. Pita se také používá jako příbor k nabírání a konzumaci všech druhů klasických blízkovýchodních pokrmů, jako je hummus, tabouleh a baba ghanouj. Pita se konzumuje i v palestinské kultuře a nazývá se shawarma, která se plní jehněčím, hovězím nebo kuřecím masem, okurkami a zeleninou.
Jak připravit domácí pitu?
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička instantního droždí
- 170 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a instantní droždí
- Přidejte vodu a olej a míchejte, dokud nevznikne lepivé těsto
- Těsto pokapejte olivovým olejem a celý jeho povrch olejem potřete
- Přikryjte misku utěrkou a uložte ho na 1,5 hodiny na teplé místo, aby nakynulo
- Zahřejte troubu na nejvyšší teplotu
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu, krátce ho prohněťte
- Těsto rozdělte na 6 stejných částí, vytvarujte kuličky a nechte je na 30 minut odpočinout
- Každou kouli jemně vyválejte válečkem, dokud nezískáte kruh
- Přendejte každou placku na list pergamenového papíru a nechte na 15 minut odpočinout
- Když je trouba předehřátá, vložte pitu do trouby a nastavte časovač na 2 minuty
- Pokud je pita lehce zlatavá, je hotová
- Pitu vyndejte a přeneste jí do misky vyložené utěrkou a přikryjte jí
- Uchovávejte pitu při pokojové teplotě ve vzduchotěsném sáčku nebo nádobě po dobu 3 dnů nebo zmrazte po dobu až 3 měsíců
Nutriční hodnoty pity (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
275 kcal | 56 g | 0 g | 1,2 g | 0,2 g | 9 g | 2,2 g | 536 mg |
Čím naplnit snídaňovou pitu?
Jak jíst pita chléb?
Rozkrojte pita chléb a otevřete jí, abyste vytvořili kapsu. Chcete-li udělat rychlou kapsu z pity, položte ji na prkénko a odřízněte horních 2,5–5,1 cm, podle velikosti chlebu. Jemně kapsu otevřete a začněte plnit jednou z těchto náplní do pity.
Pita s falefelem
Nejznámější náplní je klasický falafel (smažené cizrnové kuličky), v kombinaci se salátem z nakrájených rajčat, nakrájených okurek a nakrájené cibule, vše zalité tahini omáčkou. Rovnou si falafel připravte podle našeho receptu.
Pita Sabich
Pita plněná smaženým lilkem, natvrdo vařeným vejcem, hummusem, tahini, salátem z nakrájených rajčat, nakrájených okurek a nakrájené cibule a sladkou a pikantní mangovou omáčkou.
Pita Shawarma
Shawarma je vyrobena z kuřecího, hovězího, jehněčího masa nakrájené na plátky se zeleninou, kořením a omáčkou. Pita se dá naplnit i tímto domácím kebabem.
Pita s grilovaným kuřecím masem
Grilovaným kuřetem naplňte pitu spolu s trochou hlávkového salátu, špenátovými listy, grilovanou zeleninou a doplňte to svou oblíbenou omáčkou. Vyzkoušejte jeden z těchto receptů na gyros s tzatziki omáčkou, je to lahoda!
Zeleninová pita
Do opečené pity přidejte listy čerstvého baby špenátu, rajčata, okurky a červenou cibuli, společně s pečenou cizrnou a tahini dresinkem. K této vegetariánské verzi se skvěle hodí tento grilovaný halloumi sýr, zkuste ho sem přidat.
Pita s pečeným sladkým bramborem a cizrnou
Vytvořenou kapsu naplňte sladkým bramborem, cizrnou, fazolemi, červenou cibulí, rukolou a vše dochuťte jogurtem smíchaným s citronovou šťávou a kořením. Cizrnu sem můžete přidat například jako hummus dle našeho návodu.
Jak pitu ohřát?
V troubě
Předehřejte troubu na teplotu 150 ° Celsia.
Vyjměte z obalu tolik pita, kolik chcete ohřát.
Vezměte list alobalu a pity zabalte.
Alobal s pitou vložte do předehřáté trouby a ohřívejte 5 až 10 minut.
NEBO
Pity vyndejte v obalu, ve kterém jste je zakoupili.
Namažte každou pitu tenkou vrstvou olivového oleje.
Přidejte libovolné bylinky nebo koření, které si přejete, a umístěte je na horní mřížku v troubě.
Grilujte 5 až 10 minut.
Na pánvi
Předehřejte pánev na střední až vysokou teplotu a vedle připravte si hrnec s pokličkou.
Pita chléb lehce potřete z každé strany tenkou vrstvou olivového oleje.
Položte pitu na pánev a pečte asi 10 sekund z každé strany.
Pita je hotová, když je měkká a pružná. Dávejte pozor, abyste ji nepřipálili, protože bude suchá.
Přendejte pita chléb z pánve do hrnce a přiklopte poklicí.
V mikrovlnné troubě
Pita chléb nakrájejte na malé trojúhelníky.
Vezměte si list kuchyňské utěrky, navlhčete ji a položte ji na talíř.
Dejte trojúhelníky pity na vyložený talíř a vložte je do mikrovlnné trouby a zahřívejte po dobu 30 sekund.
Pity musí zůstat stále měkké a pružné.
Rozdíl mezi pitou a naanem
Pita je mnohem starší, vyrábí se z méně přísad jen z mouky, soli, vody a droždí a pochází z Blízkého východu. Slovo pita pochází z řečtiny. Pita je jednodušší na výrobu, zejména proto, že se dá vyrobit v i moderní troubě. Je trochu tužší a sušší a když ho rozříznete na půl vytvoříte kapsu. Tyto kapsičky jsou ideální pro plnění všemi druhy masa, zeleniny a omáček, jako když se plní sendvič.
Naan je měkčí druh pečiva a pochází z Indie. Název pochází z perského slova non, znamenající chléb. Na rozdíl od ingrediencí na pitu, těsto na naan obsahuje jogurt, mléko a někdy vejce nebo máslo, což vytváří jemnější texturu. Když je těsto hotové, pekaři z něj vytvarují kouli a pečou jí v hliněné peci. Někdy je naan plněný, ale jí se v celku jako jeden kus.
Jak pitu skladovat?
Pitu skladujte při pokojové teplotě v chlebníku, papírovém sáčku nebo plátěném sáčku. Cokoli, co funguje pro skladování běžného chleba, funguje také pro pitu.
Cílem je umožnit mírné proudění vzduchu, ale ne příliš mnoho. Chléb potřebuje cirkulovat vlhkost, ale pokud je zůstane zcela odkrytý, rychle vyschne.
V lednici
Skladování pity v lednici není dobrý nápad. Pokud pitu do lednice umístíte, skončíte s úplně suchou a zatuchlou pitou, už po pár dnech.
V mrazáku
Pokud je váš pita chléb stále v původním, neotevřeném obalu, stačí vše zabalit do alobalu a umístit do mrazáku.
Jestli původní obal už nemáte vložte pitu do mrazicího sáčku, odsajte co nejvíce vzduchu a poté zabalte do hliníkové fólie.
Pita takto vydrží až 3 měsíce.