Pivní croissanty

Pivní croissanty

Myslíte si, že toto oblíbené francouzské pečivo musí být vždy nutně jen máslové? Mýlíte se! Zkuste do těsta přidat trochu piva a uvidíte, že croissanty budou ještě lahodnější!

Ingredience:

  • 1/2 šálku mléka
  • 2 a 1/4 čajové lžičky sušeného droždí
  • 3  PL hnědého cukru
  • 3 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 PL másla
  • 1/2 šálku světlého piva

Máslová náplň

  • 24 PL másla
  • 2 PL hladké mouky

Na závěr

  • 1/4 šálku jedlé sody
  • 1 žloutek
  • 1 PL mléka
  • 8 šálků vody
  • hrubozrnná sůl, sezamová semínka či mák na posypání

Postup:

  1. Do vlažného mléka vmíchejte droždí a jednu polévkovou lžíci hnědého cukru.
  2. Nechte 10 až 15 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  3. Ve velké míse prosejte mouku, zbývající hnědý cukr a sůl.
  4. Přidejte dvě polévkové lžíce změklého másla, prsty vmíchejte máslo do směsi mouky, cukru a soli.
  5. Následně přidejte směs droždí a pivo tak, aby vznikla řídká hmota.
  6. Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a prohněťte, dokud se do něj nezapracuje všechna mouka. Nesmíte ho příliš propracovat, jinak by se máslo mohlo příliš rozpustit.
  7. Lehce vymažte mísu olejem a vložte do ní těsto zpátky.
  8. Mísu přikryjte potravinovou fólií a vložte do ledničky na 8 až 24 hodin.
  9. Nyní si připravte máslovou náplň.
  10. Mírně změklé máslo a mouku smíchejte, dokud se dobře nespojí a nevytvoří hladkou hmotu.
  11. Máslovou směs rozprostřete mezi dva listy pečícího papíru. Pomocí válečku vytvarujte do obdélníku o rozměrech přibližně 20 x 23 cm.
  12. Následně zabalte do igelitu a rovněž vložte do ledničky.
  13. Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho na obdélník o rozměrech 25 x 38 cm.
  14. Těsto položte delším okrajem k sobě a v duchu rozdělte těsto na tři stejné díly.
  15. Přes pravé 2/3 těsta položte připravenou máslovou náplň a na vnějších okrajích nechte 1 cm okraj.
  16. Následně těsto přeložte přes sebe tak, aby vám vznikly tři vrstvy těsta, mezi nimiž budou dvě vrsty másla.
  17. Vnější strany přitiskněte k sobě, těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
  18. Poté těsto z ledničky vyjměte, rozválejte válečkem na obdélník a pak přeložte tak, aby vám vznikly na sobě čtyři vrstvy těsta.
  19. Opět zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu zpět do chladničky.
  20. Pracovní plochu a horní část těsta lehce poprašte moukou.
  21. Vyválejte těsto na obdélník o rozměrech 38 x 45 cm a tloušťce 0,5 cm.
  22. Obdélník rozřízněte na polovinu, následně nakrájejte každý kus těsta na tři stejné proužky tak, abyste získali malé obdélníky o rozměrech 23 x 13 cm.
  23. Poté každý pruh rozřízněte šikmo na polovinu, aby vám vzniklo šest dlouhých trojúhelníků. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta.
  24. Následně trojúhelníky srolujte do tvaru croissantu a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
  25. Croissanty přikryjte utěrkou a nechte je kynout při pokojové teplotě, dokud se jejich velikost téměř nezdvojnásobí, přibližně 2 hodiny.
  26. Po těchto dvou hodinách je na 20 minut přesuňte do chladničky, zatímco si připravíte roztok na namáčení.
  27. Do 8 šálků studené vody v míse přidejte jedlou sodu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  28. Jeden croissant po druhém ponořte krátce do namáčecího roztoku. Vyjměte a nechte přebytečnou vodu odkapat, poté croissanty položte zpět na plechy.
  29. Vrchní část potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypte hrubou solí, sezamem nebo mákem.
  30. Ihned je vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.
Pivní croissanty
zdroj: lifesafeast.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.