Pivní štrúdl s jablky a mandlemi

Pivní štrúdl s jablky a mandlemi
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 10

Lahodná chuť tohoto štrúdlu souvisí i s nevšedním krokem, který následuje po vyjmutí upečeného štrúdlu z trouby. Objevte jeho tajemství!

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 230 g másla nebo Hery
  • 5 jablek
  • 30 PL černého piva
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlových plátků
  • 1 hrst strouhanky
  • 6 PL vanilkového cukru
  • 2 PL skořice
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 žloutek
  • 20 g másla na potření těsta

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte mouku s nahrubo nastrouhaným máslem, špetkou soli a polovinou množství černého piva pokojové teploty.
  2. Vypracujte z ingrediencí hladké těsto a následně ho nechte půl hodiny odpočívat na teplém místě.
  3. Smíchejte zbývající pivo s medem a následně do jejich směsi dejte namočit rozinky.
  4. Omytá jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  5. Vložte je do misky s vodou a trochou citronové šťávy, aby v mezidobě nezhnědla.
  6. Předehřejte si troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
  7. Těsto rozdělte na dvě poloviny.
  8. První část rozválejte válečkem naplocho, potřete rozpuštěným máslem a posypejte strouhankou.
  9. Jablka vyjměte z lázně, vyždímejte a rozložte na těsto.
  10. Posypejte rozinkami, mandlemi, cukrem a skořicí.
  11. Opatrně těsto srolujte do podoby závinu.
  12. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
  13. Pivní štrůdl následně položte na plech a potřete žloutkem.
  14. Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut.
  15. Po vyjmutí z trouby ještě teplý štrúdl přetřete směsí piva a medu, ve které jste předtím namáčeli rozinky.
Kousek štrůdlu z pivního těsta plněný jablky a mandlemi
zdroj: najrecept.sk

Milujete rozmanité záviny ve všech různých podobách? Upečte si společně s námi chutné štrůdly na slano i na sladko!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.