Lahodná chuť tohoto štrúdlu souvisí i s nevšedním krokem, který následuje po vyjmutí upečeného štrúdlu z trouby. Objevte jeho tajemství!
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 230 g másla nebo Hery
- 5 jablek
- 30 PL černého piva
- 1 hrst rozinek
- 1 hrst mandlových plátků
- 1 hrst strouhanky
- 6 PL vanilkového cukru
- 2 PL skořice
- 1 čajová lžička medu
- 1 žloutek
- 20 g másla na potření těsta
Postup:
- Ve větší míse smíchejte mouku s nahrubo nastrouhaným máslem, špetkou soli a polovinou množství černého piva pokojové teploty.
- Vypracujte z ingrediencí hladké těsto a následně ho nechte půl hodiny odpočívat na teplém místě.
- Smíchejte zbývající pivo s medem a následně do jejich směsi dejte namočit rozinky.
- Omytá jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Vložte je do misky s vodou a trochou citronové šťávy, aby v mezidobě nezhnědla.
- Předehřejte si troubu na 180°C a připravte plech s pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny.
- První část rozválejte válečkem naplocho, potřete rozpuštěným máslem a posypejte strouhankou.
- Jablka vyjměte z lázně, vyždímejte a rozložte na těsto.
- Posypejte rozinkami, mandlemi, cukrem a skořicí.
- Opatrně těsto srolujte do podoby závinu.
- Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
- Pivní štrůdl následně položte na plech a potřete žloutkem.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut.
- Po vyjmutí z trouby ještě teplý štrúdl přetřete směsí piva a medu, ve které jste předtím namáčeli rozinky.
Milujete rozmanité záviny ve všech různých podobách? Upečte si společně s námi chutné štrůdly na slano i na sladko!