Pivo je jedním z nejstarších a nejrozšířenějších alkoholických nápojů.
Po vodě a čaji je dokonce celkově třetím nejoblíbenějším nápojem ve většině zemí. A jak je na tom pivo a zdraví?
Dle typu a oblasti, kde se pivo vaří, se k jeho výrobě používá chmel, obilné zrno – nejčastěji sladový ječmen, pšenice, kukuřice anebo rýže.
Již v dávných dobách existovaly zákony, které korigovaly produkci piva, což opět ukazuje na jeho věčnou oblíbenost, která musela být korigována, aby piva nebylo přespříliš.
Pivo a výživové hodnoty
Síla moderního piva je obvykle kolem 4% až 6% objemu alkoholu, celkové rozmezí obsahu všech dostupných druhů piv je od 0,5% do 20%, přičemž některé pivovary vytvářejí piva okolo 40% a výše.
Výživové hodnoty piva se mění dle jeho typu. Každé pivo má jiný obsah sacharidů, vitamínů a dalších látek jakou jsou hořčík, selen, draslík, fosfor, biotin a chrom.
Co se vitamínů týče, pivo je velkým zdrojem všech typů vitamínů B, z toho důvodu se mu někdy přezdívá „tekutý chléb“.
Pivo v mnoha podobách
Pivo je podáváno a také prodáváno v různých nádobách.
Lze ho pořídit v plechovkách, ve skleněných lahvích, v plastových lahvích, v sudech, na festivalech v plastových kelímcích, ve džbánech a existuje i pivo tankové.
Pravý pivní gurmán a nadšenec dokáže na první ochutnání poznat rozdíl například mezi pivem z lahve či tým čepovaným.
Objevte podobné tipy
Pivo a lidský organizmus
Pití piva má na lidský organizmus vždy nějaký dopad, a to jak dlouhodobý, tak i krátkodobý.
Dopad pití piva na lidský organizmus je vždy závislý na fyzickým stavu daného jedince, množství piva, kvalitě piva, kvalitě potravin, které jedinec konzumuje a dalších a dalších podmínkách, mezi které se počítá i zdravotní stav, nebo užívání léků.
Pivo pro nás ovšem může být i velice prospěšné:
- snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, čímž chrání naše srdce
- v malém množství zrychlí naší mysl a dovolí nám se okamžitě rozhodnout a samozřejmě správně
- občasné pití piva snižuje pravděpodobnost výskytu cukrovky 2. typu,
- občasné pití piva snižuje pravděpodobnost ledvinových kamenů
- dehydratované tělo dokáže pivo zavodnit lépe než čistá voda
- každá sklenka piva instantně zvýší sebevědomí
- při konzumaci přibližně jednoho piva denně je možné předejít šedému zákalu
- snižuje krevní tlak
- vitamíny a látky obsažené v pivu pomáhají bojovat proti různým infekcím
- pivo posiluje kosti, takže díky němu je možné předcházet zlomeninám
Nealkoholické pivo jako záložní řešení
Ne každý z nás má ovšem to štěstí a může si pivo vychutnat v celé jeho parádě.
Pro takové z nás existují na trhu piva nealkoholická.
Nealkoholické pivo je, jak název napovídá, pivo bez alkoholu, kdy po jeho užití necítíme žádné účinky. Pivo je vhodné pro řidiče, těhotné ženy, kojící matky, nebo osoby trpící tím, že jejich tělo nedokáže alkohol vstřebat, ale přesto by si tito všichni pivo rádi vychutnali.
Nealkoholické pivo má téměř stejnou chuť jako pivo běžné a obsahuje i podobné látky i když proces výroby tohoto piva je lehce odlišný. Alkohol se z piva buď odfiltruje během jeho vaření, nebo vyvaří po jeho dokončení.
Jak využít pivo v kuchyni
Pivo je rovněž velkým pomocníkem při vaření. Z piva můžeme dělat marinády na různé druhy masa a dále zálivky k sýrům nebo salátům. Pivo je hojně využíváno i při pečení.
Mezi oblíbená jídla, kde se pivo využívá, patří například známé pivní škvarky nebo pivní cibulačka. Pivo lze ale použít například i jako pomocníka na grilování. Připravit si domácí marinádu s pivem není totiž žádný problém. Výtečná jsou také křidýlka z grilu, která se přímo na ohni pivem polévají.
Pro více receptů na jídla na pivě navštivte naše další články.