Vychutnejte si svěží a nadýchanou pizzu, kterou za pár minut připravíte a ještě rychleji sníte, protože její chuť je naprosto božská!
Co budeme potřebovat
- ½ lžička nastrouhané citronové kůry
- ½ citronu
- 2 velké artyčoky
- 5 lžic olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- 500 g těsta na pizzu
- 450 g sýru burrata (natrhaného)
- 90 g zelených oliv (nahrubo nasekaných)
- Lžíce listů rozmarýnu
Postup
- Troubu předehřejeme na 220 stupňů
- Do misky s vodou vymačkáme šťávu z půlky citronu
- Pomocí nože odstraníme z artyčoků vnější listy, ořízneme asi horní 2 centimetry a odřízneme stonky
- Škrabkou na zeleninu oškrábeme tmavě zelenou část artyčoku
- Artyčoky podélně rozpůlíme a lžící je vydlabeme
- Namočíme je do citronové vody, aby nezhnědly
- Nakrájíme je na tenké plátky a vložíme je do malé misky
- Pokapeme je lžíce oleje a dochuťte solí s pepřem
- Těsto na pizzu si vyválíme a přendáme ho na vymazaný plech na pečení
- Těsto potřeme zbývajícími 4 lžícemi oleje, dochutíme solí a pepřem
- Navrch přidáme burratu, olivy, artyčoky a rozmarýn
- Pizzu vložíme do trouby a pečeme 12–15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nebude bublat a kůrka nebude zlatavě hnědá
- Před podáváním dáme navrch citronovou kůru a dochutíme trochou pepře
Pokud nemůžete sehnat pravou italskou burratu, využijte pro tento recept na pizzu s artyčoky klasickou tučnou mozzarellu. Ta burratu krásně nahradí.
Pro výrobu domácího těsta na pizzu mrkněte na tyto recepty na domácí pizzu a připravte si tuto na italskou delikatesu s artyčokem od základu!