Faktem je, že tyto přístroje jsou už v mnoha domácnostech, podobně jako myčka nádobí. Ušetří nám spoustu práce nejen při zadělávání těsta, ale zároveň při samotném pečení. Navíc existují i modely, ve kterých si připravíte například i domácí marmeládu.
Ingredience:
- 2 hrnky chlebové mouky
- 1 polévkové lžíce rozpuštěného čerstvého másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 hrnku teplé vody (ohřáté na 105 – 100°C)
Postup:
- Přidáme všechny suroviny do pekárny v takovém pořadí, jaké je doporučováno výrobcem naší trouby.
- Voda musí mít opravdu tu správnou teplotu, jinak by kvásek nevykynul, jak má.
- Zapneme pekárnu a nastavíme program na těsto. Průběžně jeho zpracování v pekárně sledujeme.
- Důležité je, aby nebylo těsto ani moc mokré, ale ani suché, zkrátka tak akorát jemné a vláčné.
- Těsto v průběhu cyklu pěkně nakyne. Jakmile proces skončí (jeho délka závisí na typu trouby), vyjmeme těsto z pekárny na lehce pomoučenou plochu a důkladně prohněteme.
- Vyválíme do kulaté placky o velikosti 30 cm a dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo kámen na pizzu. Okraje pizzy potřeme olivovým olejem.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Ozdobíme tak jak máme rádi a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme cca 18 – 25 minut, aby byla kůrka křupavá a povrch zlatavě hnědý.
- Po vyjmutí z trouby necháme aspoň 5 minut odpočinout a poté nakrájíme.