Domácí těsto může být stejně chutné jako to, které nám připraví v některé restauraci. Stačí jen zvolit tu správnou variantu a držet se pokynů. Tento recept je jednoduchý a výsledná chuť pizzy vynikající. Smícháme jen pár ingrediencí a dáme ho odpočívat do lednice, kde bude zároveň i trochu kynout.
Ingredience:
- 3 hrnky chlebové mouky
- 1/2 lžičky instantního droždí
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 hrnku vody
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a promícháme, aby se suroviny promísily.
- Zalijeme vodou a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nemusíme hníst, stačí jednoduše míchat, aby mělo jemnou strukturu.
- Mísu pečlivě zakryjeme potravinovou fólii, aby nikde nezůstala ani ta nejmenší mezírka a uložíme do lednice.
- Necháme odpočívat a pomalu kynout 24 hodin. Poté můžeme těsto ihned použít.
- V lednici může těsto takto odpočívat až 3 dny. Čím déle totiž odpočívá, tím je kůrčička křupavější.
- Zhruba hodinu předtím, než budeme chtít použít, jej vyndáme z lednice a necháme odpočívat při pokojové teplotě.
- Poté si předehřejeme troubu na 220 stupňů a připravíme si plech na pečení, ale otočíme jej dnem vzhůru (lepší by byl pečící kámen, ale kdo nemá, musí se spokojit s plechem).
- Zatímco budeme chystat těsto, dáme si na 10 minut nahřát plech.
- Těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou dáme na pečící papír o velikosti plechu. Pomocí válečku na těsto rozválíme do kruhu o průměru 30 cm.
- Nezapomeneme těsto podsypávat, aby se při válení nelepilo.
- Pizzy nazdobíme podle libosti, například příchuť Hawai, šunkovou nebo třeba žampionovou a opatrně přendáme na nahřátý plech.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 až 15 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý a okraje nezačnou získávat světle hnědý odstín.
- Hotovou pizzu vyjmeme i s plechem z trouby a necháme 10 minut odpočinout.
- Stejným způsobem poté zpracujeme i druhé těsto a po upečení můžeme servírovat.