Další nesmrtelnou klasikou je bramborák, ke kterému si připravíme vynikající masovou směs.
Ingredience 1
- 1 kg oloupaných syrových brambor
- 250 ml horkého mléka
- 3 vejce
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý čtyřbarevný pepř (2 – 3 otočení mlýnku)
- 2 lžíce drhnuté majoránky
- 6 – 8 stroužků česneku
- 7 vrchovatých lžic hladké mouky
- Trochu olivového oleje do těsta a stolní olej na smažení
Postup 1
- Brambory nastrouháme do velké mísy, zalijeme horkým mlékem a trochu promícháme.
- Přidáme vejce, olivový olej, osolíme, okořeníme, prolisujeme česnek a postupně za stálého míchání přisypáváme mouku.
- Uvedené množství je jen orientační, protože vždy záleží na vodnatosti brambor. Když bude těsto příliš hutné, přidejte trochu mléka, v opačném případě použijte větší množství mouky, aby vzniklo hladké, ale ne příliš řídké těsto.
- Jakmile pečlivě promícháme, rozpálíme v pánvi olej a naběračkou vlijeme těsto, které rozetřeme do stran, aby se utvořil tvar bramboráku. Osmažíme z obou stran dozlatova.
Ingredience 2
- 500 g kuřecích prsou
- 1 červenou papriku
- 50 ml slunečnicového oleje
- 1 červená cibule
- 3 jarní cibulky
- Sůl dle chuti
- Špetka mletého černého pepře
- 1 lžičky sladké mleté papriky
- 1/2 lžičky kari koření
- 1 lžička oregana (kdo nemá rád, může nahradit třeba libečkem)
Postup 2
- Maso nakrájejte na nudličky, dáme do misky a zalijeme olejem, ve kterém rozmícháme koření.
- Nechte zhruba 1 – 2 hodinky odležet v chladu. Mezitím očistěte cibuli i s jarními cibulkami a nakrájejte na plátky.
- Papriku rovněž vyčistěte a pokrájejte na menší kostičky. Na pánev kápneme trochu oleje, přihodíme maso a opečeme doměkka.
- Osolíme, přihodíme cibule s paprikou a necháme ještě chvíli restovat. Zelenina musí změknout, ale zároveň si zachovat svou křupavost.
- Servírujeme tak, že směs rozložíme na polovinu bramboráku a zaklopíme druhou půlkou.