Jestli vám došly nápady, co udělat jako vydatný oběd či večeři, zkuste tento recep s vepřovými kotletami, díky kterému budou vaše chuťové pohárky tančit zumbu.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžičky uzené papriky
- 4 vepřové kotlety
- 1 červená nebo žlutá cibule
- 1 balení baby mrkve
- 60 g čerstvého nesoleného másla
- 4 – 5 stroužků česneku
- 1 svazek chřestu
- 3/4 hrnku mraženého hrášku
- 4 snítky čerstvého kopru
- 1 hrst čerstvých petrželových listů
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a připravíme si velký pekáč/plech.
- Brambory důkladně omyjeme, rozpůlíme (necháme na nich slupku) a rozložíme na plech.
- Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 30 minut.
- V malé misce smícháme hořčici s uzenou paprikou a vzniklou směsí potřeme kotlety z obou stran, které jsme ještě předtím osolili a opepřili.
- Poté vyjmeme pekáč z trouby, přidáme oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli, očištěnou mrkev a ochucené kotlety.
- Dáme zpět a pečeme dalších 15 minut.
- Česnek očistíme, prolisujeme přes lis na česnek a smícháme se změklým máslem. Chřest na konci odkrojíme.
- Znovu vytáhneme plech z trouby a přidáme chřest s mraženým hráškem, rozprostřeme a na vše rovnoměrně rozvrstvíme česnekové máslo.
- Vrátíme do trouby a zapečeme ještě 5 – 10 minut, aby byla zelenina krásně jemná a maso získalo zlatavý nádech.
- Servírujeme pokapané citronovou šťávou, posypané čerstvým nasekaným koprem a petrželkou. Kdo chce, může ještě přidat plátek citronu.