Velikonoční šoldra se peče také v Portugalsku. Je to nejlepší velikonoční šoldra, kterou jste kdy jedli. Tentokrát si i těsto uděláte od základů sami. Nebojte se, nejde o nic složitého.
Ingredience na těsto
- 1 kg hladké mouky
- 18 vajec
- 200 g másla
- 200 ml olivového oleje
- 150 ml vody
- 30 g čerstvých kvasinek
- 30 g mořské soli
Ingredience na náplň
- uzená šunka
- klobása
- slanina
Postup
- Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu.
- Připravte si pečicí papír.
- V malé misce rozšlehejte teplou vodu s čerstvými kvasnicemi.
- V další misce si rozšlehejte vejce.
- Na malé pánvi si rozpusťte máslo, sejměte pánev z tepla. Přidejte olivový olej, a pak dejte směs stranou.
- Ve velké misce smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte díru, přidejte do ní směs vody s kvasnicemi a pomalu těsto promíchejte.
- Přidejte do těsta olivový olej s máslem.
- Těsto míchejte asi 15 minut, dokud se neobjeví bubliny.
- Misku zakryjte utěrkou a těsto na velikonoční plecovník nechejte odstát asi 2 hodiny při pokojové teplotě.
- Nakrájejte si klobásku na plátky, stejně tak i uzenou šunku či slaninu.
- Těsto rozprostřete na pečicí papír, rozložte na něj klobásku, šunku i slaninu, a pak těsto zabalte tak, aby to vypadalo jako chleba.
- Ještě nechejte na půl hodiny chleba nakynout.
- Předehřejte si troubu na 225°C.
- Velikonoční šoldra se peče zhruba 40 minut.
Vyzkoušejte také naše recepty na velikonoční bochánky. Mazanec, pletenec i sladká buchta.