Plecovník s klobásou

Plecovník s klobásou
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 8

Velikonoční šoldra se peče také v Portugalsku. Je to nejlepší velikonoční šoldra, kterou jste kdy jedli. Tentokrát si i těsto uděláte od základů sami. Nebojte se, nejde o nic složitého.

Ingredience na těsto

  • 1 kg hladké mouky
  • 18 vajec
  • 200 g másla
  • 200 ml olivového oleje
  • 150 ml vody
  • 30 g čerstvých kvasinek
  • 30 g mořské soli

Ingredience na náplň

  • uzená šunka
  • klobása
  • slanina

Postup

  1. Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu.
  2. Připravte si pečicí papír.
  3. V malé misce rozšlehejte teplou vodu s čerstvými kvasnicemi.
  4. V další misce si rozšlehejte vejce.
  5. Na malé pánvi si rozpusťte máslo, sejměte pánev z tepla. Přidejte olivový olej, a pak dejte směs stranou.
  6. Ve velké misce smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte díru, přidejte do ní směs vody s kvasnicemi a pomalu těsto promíchejte.
  7. Přidejte do těsta olivový olej s máslem.
  8. Těsto míchejte asi 15 minut, dokud se neobjeví bubliny.
  9. Misku zakryjte utěrkou a těsto na velikonoční plecovník nechejte odstát asi 2 hodiny při pokojové teplotě.
  10. Nakrájejte si klobásku na plátky, stejně tak i uzenou šunku či slaninu.
  11. Těsto rozprostřete na pečicí papír, rozložte na něj klobásku, šunku i slaninu, a pak těsto zabalte tak, aby to vypadalo jako chleba.
  12. Ještě nechejte na půl hodiny chleba nakynout.
  13. Předehřejte si troubu na 225°C.
  14. Velikonoční šoldra se peče zhruba 40 minut. 
Plecovník plněný klobásou na Velikonoce.
Zdroj: tastingportugal.com

Vyzkoušejte také naše recepty na velikonoční bochánky. Mazanec, pletenec i sladká buchta.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.