Vyzkoušejte tento nejúžasnější ořechový velikonoční pletenec. Zachutná opravdu každému a upečete ho během chvíle!
Ingredience na těsto
- droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 500 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- lžička soli
- vanilkový extrakt
- šťáva z půlky citronu
- citronová kůra
Ingredience na náplň
- 150 g nesoleného másla
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
Postup
- Z droždí a mléka si připravte kvásek, který necháte 5 – 10 minut odležet.
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
- Následně přidejte máslo a kvásek a míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Z těsta připravte bochník, vyjměte z misky, zakryjte hadrem a nechte odpočívat alespoň hodinu, než těsto nakyne.
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
- Na náplň si smíchejte nasekané vlašské ořechy, cukr a máslo v menší misce.
- Teď už máte těsto uležené, tak je můžete rozválet na pomoučeném povrchu.
- Na vyválené těsto poklaďte připravenou náplň.
- Smotejte, jako byste připravovali štrúdl a z těsta utvořte kruh – viz foto.
- Z vnější strany těsto nakrájejte tak, abyste jej nepřeřízli a vnikl tak květinový motiv – viz foto.
- Celý povrch věnce potřete rozkvedlaným vejcem.
- Vložte do trouby a pečte cca 15 – 20 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
- Podávejte s čerstvou kávou nebo teplým čajem.
K Velikonocům neodmyslitelně patří velikonoční mazanec či bochánek. Vyzkoušejte!