Pletenec s ořechy

Pletenec s ořechy

Vyzkoušejte tento nejúžasnější ořechový velikonoční pletenec. Zachutná opravdu každému a upečete ho během chvíle!

Ingredience na těsto

  • droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • lžička soli
  • vanilkový extrakt
  • šťáva z půlky citronu
  • citronová kůra

Ingredience na náplň

  • 150 g nesoleného másla
  • 200 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Postup

  • Z droždí a mléka si připravte kvásek, který necháte 5 – 10 minut odležet.
  • Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, sůl, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
  • Následně přidejte máslo a kvásek a míchejte, dokud se těsto nespojí.
  • Z těsta připravte bochník, vyjměte z misky, zakryjte hadrem a nechte odpočívat alespoň hodinu, než těsto nakyne.
  • Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si plech, který vystelete pečicím papírem.
  • Na náplň si smíchejte nasekané vlašské ořechy, cukr a máslo v menší misce.
  • Teď už máte těsto uležené, tak je můžete rozválet na pomoučeném povrchu.
  • Na vyválené těsto poklaďte připravenou náplň.
  • Smotejte, jako byste připravovali štrúdl a z těsta utvořte kruh – viz foto.
  • Z vnější strany těsto nakrájejte tak, abyste jej nepřeřízli a vnikl tak květinový motiv – viz foto.
  • Celý povrch věnce potřete rozkvedlaným vejcem.
  • Vložte do trouby a pečte cca 15 – 20 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
  • Podávejte s čerstvou kávou nebo teplým čajem.
Hotový velikonoční pečený pletenec.
Zdroj: tarasmulticulturaltable.com

K Velikonocům neodmyslitelně patří velikonoční mazanec či bochánek. Vyzkoušejte!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.