Pletený sladký bochánek

Pletený sladký bochánek

Klasický český mazanec už jsme někdy zkusili všichni, ale například v Itálii se jako velikonoční pochoutka připravuje Pane di Pasqua, což je tradiční sladký chléb. Má světle žlutou barvu, lehce nasládlou chuť a je dokonale nadýchaný. Kůrka je zlatavá a sype se sezamovými semínky.

Ingredience:

Na těsto:

  • 2 sáčky aktivního sušeného droždí
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 1 hrnek vařeného mléka
  • 1/4 hrnku nesoleného rozpuštěného másla
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 6 hrnků hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 – 2 lžičky nastrouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu

Na dohotovení:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce sezamových semínek

Postup:

  • Do menší misky vlijeme hrnek vlažné vody, přisypeme droždí, 2 lžičky cukru a necháme 10 minut odstát. Po deseti minutách promícháme.
  • Mezitím spaříme mléko. Nalijeme jej do hrnce se silnějším dnem a za stálého míchání pomalu zahřejeme na středně vysokou teplotu, až se začne lehce vařit. Odstavíme na 4 minuty stranou, aby trochu vychladlo.
  • Vlažné mléko nalijeme do stojanového mixéru s nástavcem na šlehání, přilijeme rozpuštěné máslo, 3/4 hrnku cukru, sůl a šleháme na střední rychlost.
  • Přidáme rozpuštěné droždí a znovu našleháme. Po částech přisypeme polovinu mouky, čímž vznikne husté těsto. Přihodíme 2 vejce, 2 žloutky, citronovou kůru a na střední rychlost šleháme, dokud se suroviny nespojí.
  • Vyměníme šlehací hák za hnětací, zasypeme těsto zhruba 3/4 zbývající mouky, zbytek odložíme a zapneme míchání při nízké rychlosti asi na 1 – 2 minuty, aby se vše promísilo. Pokud je těsto lepkavé, budeme přisypávat zbytek mouky po částech.
  • Přendáme těsto na pomoučený vál a po dobu 5 – 7 minut hněteme, aby bylo hladké a jemné.
  • Mísu vymažeme trochou másla nebo oleje, vložíme do ní vypracované těsto, párkrát ho v míse otočíme, aby bylo namazané ze všech stran.
  • Zakryjeme potravinářskou fólií, kuchyňskou utěrkou a dáme kynout na teplé místo, kde není průvan. Během 1 a 1/2 hodiny by mělo těsto svůj objem zdvojnásobit.
  • Připravíme si dva plechy vyložené pečicím papírem.
  • Těsto v míse zmáčkneme, přeneseme znovu na pomoučený vál a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu po druhé důkladně prohněteme po dobu 2 minut.
  • Nyní každou část rozdělíme na 3 stejné kusy, čímž získáme 6 dílků. Jednotlivé dílky hněteme a vyválíme do cca 40 cm dlouhého „provazu“.
  • Naskládáme vždy 3 provazy vedle sebe, pevně je spleteme a konce zastrčíme pod hotový pletenec. Takto připravený mazanec přeneseme na plech. To samé uděláme i s druhou trojicí provazů.
  • Bochníky zakryjeme kuchyňskou utěrkou a dáme na teplé místo bez průvanu kynout na další 1 hodinu.
  • Poté si předehřejeme troubu na 175 stupňů a v malé misce ušleháme 1 žloutek s 1 lžící mléka. Tím potřeme oba pletence a posypeme sezamovými semínky.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 – 35 minut, až bude povrch zlatavě zbarvený a bochník bude znít po zaklepání na dno dutě.
  • Upečené vyjmeme z trouby a na 10 minut odstavíme stranou. Teprve potom přendáme mazance na kuchyňskou mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

Tip: Neváhejte mrknout i na další pochoutky, které nesmí o těchto svátcích na stole chybět, a to jsou zajímavé recepty na velikonoční jidáše.

Italský sladký mazanec s vůní citronu.
Zdroj: https://www.kitchenfairy.ca/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.