Milujete klasické hamburgery a jiné pochoutky z mletého masa? Pak rozhodně vyzkoušejte recepty na pljeskavici.
Tady luxusní dobrota z balkánské kuchyně navnadí naše chuťové pohárky a potěší vás i vaše blízké.
Ochutnejte jeden z našich pokrmů a zjistěte, který bude lepší a rádi se k němu budete vracet.
Je to taková jiná, a tak trochu i pikantnější alternativa hamburgerů či našich starých dobrých karbanátků.
Naše recepty
Tip: Co takhle zkusit kombinaci tří druhů masa?
Potřebujete: 600 g mletého hovězího mletého, 600 g libového mletého vepřového masa, 600 g libového mletého jehněčího, 2-3 jemně nasekané stroužky česneku, 1 jemně nakrájená cibule, 1 a 1/2 lžičky mořské soli, 1 polévková lžíce pálivé paprika.
Vše smícháte, dokud se suroviny nespojí a dáte na několik hodin do lednice odležet. Poté rozpálíte gril a mírně navlhčenýma rukama rozdělíte masovou směs na 6 dílů. Z každého dílu vytvarujete tenkou placku o velikosti malého dezertního talíře.
Takto připravené placky pokládáme na rozpálený gril a pečeme cca 7 minut, aby se opekly z obou stran. Zdobíme jarní cibulkou, plátky rajčat, ajvarem, a přidáme i chléb lepinja nebo pogacha.
Co je pljeskavica
Jedná se o typicky balkánský pokrm, který můžete ochutnat nejen v tradičních zemích jako je Srbsko, Černá Hora, Bosna-Hercegovina, Makedonie, Slovinsko a v neposlední řadě i Chorvatsko, ale po celém světě.
Tradiční receptura je tvořena vždy směsí mletého masa, nejčastěji hovězího a telecího, případně i vepřového. Důležitá je také cibule a ajvar, který se podává jako ochucovadlo a vyrábí se z paprik a lilku.
Nejběžnější a také nejoblíbenější variantou je tzv. Leskovačka pljeskavice, jejímž rodištěm je město Leskovac v Srbsku a je opravdu plná šťavnaté cibule. Má dokonale pikantní až ostrou chuť. Oproti tomu Punjena se plní kvalitním ovčím sýrem.
Z oblasti Šar planina zase můžete ochutnat Šarsku pljeskavici, která se podává s vynikajícím sýrem kaškaval. Hajdačka je zase kombinací uzeného vepřového a klasického mletého masa. Vranjanská pljeskavice se ochucuje omáčkou vyrobenou z rajčat a paprik. Samozřejmě, že základ vždy tvoří masová placka.