Chutnají vám klasicky plněné paprikové lusky? V tom případě budete nadšeni i z tohoto receptu. V náplni se skvěle snoubí chuť masa, rozinek, rajčat, vajíček a koření.
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa
- 10 kusů ačokči
- 2 vejce uvařená natvrdo, nakrájená na kousky
- 2 PL nasekané petrželky
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 PL rajčatového protlaku
- 1/3 šálku rozinek
- 1/3 šálku černých oliv nakrájených na plátky
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- sůl, pepř dle chuti
Omáčka
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1/2 šálku červené cibule, nakrájené nadrobno
- 2 rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 1 šálek hovězího vývaru
- 2 PL rostlinného oleje
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olej a na něm zesklovaťte cibuli a česnek.
- Když je cibule měkká a průsvitná, přidejte rajčatový protlak.
- Několik minut míchejte a přidejte mleté hovězí maso.
- Vařte přibližně 15 minut a občas promíchejte.
- Pokud směs vypadá suchá, přidejte trochu vody.
- Dochuťte solí a pepřem a pokračujte ve vaření ještě 5 minut.
- Po dokončení přidejte rozinky, černé olivy, vejce uvařená natvrdo a petrželku.
- Vypněte oheň a ponechte v hrnci.
- Omyjte ačokču a odřízněte z jedné strany špičku.
- Pomocí lžíce či nože vyjměte z každé ačokči semínka a žilky.
- Když se vaří mleté maso, připravte si též omáčku. V hrnci rozehřejte olej, přidejte česnek a cibuli a orestujte doměkka.
- Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud nejsou měkká.
- Přidejte hovězí vývar, sůl a pepř.
- Naplňte ačokču hovězí směsí a každý lusk zaklopte odkrojenou špičkou.
- Ačokču vložte do pánve s omáčkou, přiklopte pokličkou a duste přibližně 20-30 minut na mírném ohni.
- Pokud chcete omáčku zahustit, můžete v této fázi přidat dvě čajové lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě a vařit, dokud omáčka nebude mírně hustá a lesklá.
Takto plněnou ačokču podávejte nejlépe s rýží.
Při plnění ačokči můžete nápady na rozmanité nádivky načerpat z receptů na plněné papriky.