Příprava: 60 minut
Vaření: 120 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 180 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 kachna (o váze cca 2-3 kg)
- sůl
- pepř.
Nádivka
- 50 dkg mletého masa (vepřové i hovězí)
- kachní játra
- žaludek a srdce
- 5 lžic strouhanky
- 1/8 l mléka
- 2 jablka
- 2 lžíce koňaku (nemusí být)
- 2 vejce
- sůl
- pepř.
Postup receptu
- Očištěnou kachnu osolíme, opepříme uvnitř i na povrchu, naplníme, sešijeme bílou nití, vložíme prsíčky dolů na pekáč, křídla zasuneme pod hřbet a pod pokličkou pečeme
- Při pečení poléváme šťávou a podléváme horkou vodou
- Tučné části propichujeme, aby pustily sádlo
- Asi v polovině pečení kachnu obrátíme a sádlo ze šťávy sebereme, aby se nepřipalovalo
- Nádivka: Kachní játra, žaludek a srdce umeleme nebo játra uškrábeme a ostatní jemně nakrájíme
- Strouhanku namočíme do mléka a necháme prosáknout
- Jablka nakrájíme na kostičky, přelijeme koňakem a krátce pod pokličkou podusíme
- Mleté maso promícháme s rozšlehanými vejci a s ostatní přísadami a podle potřeby zvlhčíme ještě trochu mlékem
- Příloha: houskový nebo bramborový knedlík, dušené bílé, kysané nebo červené zelí