Jedinečný pokrm, jehož servírování je jedinečným gastronomickým zážitkem.
Ingredience:
Náplň
- 1 kapusta
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 3/4 šálku vařené rýže
- 1 šálek vody
- 1 vejce
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 2 čajové lžičky olivového oleje
- sůl, pepř
Omáčka
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 150 g rajčatového protlaku
- 1 stroužek česneku
- 2 PL másla
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 2 čajové lžičky sušeného oregana
- 2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 čajová lžička třtinového cukru
- sůl, pepř
Postup:
- V misce smíchejte rajčata, protlak, cibuli, máslo, cukr a koření do podoby omáčky.
- Pomocí ostrého nože vydlabejte kapustovou hlavu tak, aby vám zbyla „skořápka“ s asi 3 centimetry silnou stěnou.
- Vydlabaný střed kapusty nakrájejte na drobné kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou kapustu a cibuli doměkka, přibližně 5 minut.
- Poté směs z tepla odstraňte a nechte vychladnout.
- V misce smíchejte mleté maso, cibulovo-kapustovou směs, rýži, vejce, sůl a pepř.
- Přilijte ke směsi rajčatovou omáčku a promíchejte.
- Následně tuto směs pomocí lžíce přendejte do kapustové skořápky.
- Celou kapustovou hlavu pevně zabalte do bavlněného plátna, ve kterém budete kapustu vařit, aby se nerozpadla.
- Takto zabalenou hlavu vložte do hrnce s šálkem vody a přiklopené pokličkou vařte přibližně 60-75 minut na mírném ohni, dokud kapusta nezměkne.
- Poté kapustu z hrnce opatrně vyjměte a rozbalte plátno.