Vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí v tomto receptu na pečeného králíka na slanině s květákem. K této dobrotě si také můžete připravit i skvělý květákový salát, a to nejlépe podle našeho receptu.
Co budeme potřebovat
- 800 g králičího masa
- 2 cibule
- 3 lžíce másla
- ½ svazku bazalky
- ½ svazku kerblíku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g rozinek
- 20 g nasekaných ořechů
- 4 plátky slanina
- 200 ml suchého bílého vína
- sůl
- pepř
Na květákovou rýži
- 1 velká hlava květáku
Postup
- Rozinky namočte do vlažné vody.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Bylinky nasekejte nadrobno.
- V míse smíchejte bylinky s česnekem, olejem, ořechy a namočenými rozinkami.
- V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, cibuli orestujte dozlatova, přidejte bylinkovou směs a dochuťte solí a pepřem.
- Rozložte králičí maso a dochuťte solí a pepřem.
- Králíka potřete bylinkovou směsí a srolujte, zabalte do slaniny a zajistěte párátky nebo špejlí.
- Králičí roládu opečte ze všech stran na pánvi na zbylém másle, přidejte víno a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.
- Během pečení občas podlévejte šťávou z pečení a vínem.
- Na květákovou rýži, květák omyjte a důkladně osušte, poté odstraňte veškeré zelené části.
- Květák nastrouhejte na struhadle s většími otvory.
- Jakmile budete mít svou květákovou rýži, je snadné ji vařit (nebo si ji vychutnat syrovou)!
- Jednoduše květák orestujte ve velké pánvi na střední teplotu na 1 lžíci oleje.
- Přikryjte pokličkou, aby se květák zapařil a byl křehčí.
- Vařte celkem 5–8 minut, poté dochuťte dle libosti (např. sójovou omáčkou nebo solí a pepřem).
Zbytky květákové rýže skladujte v lednici až 5 dní. Neuvařenou květákovou rýži skladujte v mrazáku až 1 měsíc.