Chutné šťavnaté maso plněné houbami, šunkou, uzeným sýrem, vařenými vejci, mrkví a kyselou okurkou se stane vaším oblíbeným pokrmem, který budete servírovat klidně i těm nejnáročnějším hostům. Skvěle se hodí také na slavnostní večeři!
Co budete potřebovat
Na sekanou:
- 500 g mletého hovězího masa (85 % libového)
- 500 g mletého vepřového masa (80%-85% tuku)
- 1 cibule, nastrouhaná nebo najemno nakrájená
- 2 lžíce sušené saturejky
- 2 lžičky římského kmínu
- 2 lžičky černého pepře
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- 2 plátky chleba bez kůrky
- 50 g mléka (na namočení chleba)
- 1 bílek
- 1 lžíce mouky
- 1-2 lžíce olivového oleje
- hrst strouhaného sýra (volitelně)
Na náplň:
- 2-3 mrkve, uvařené a nakrájené na dlouhé tyčinky
- 5-6 nakládaných okurek
- 4 vařená vejce
- 100 g uzené mozarely, nastrouhané
- 200 g restovaných hub
- 100 g uzené šunky, nakrájené na kostičky
Na pečenou zeleninu:
- 500 g šalotky
- 500 g mrkve
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Z plátků chleba odstraňte kůrku a nakrájejte chléb malé kousky.
- Namočte je do mléka a nechte změknout.
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, koření, nastrouhanou cibuli, vejce a namočený chléb.
- Nechte 1/2 – 1 hodinu odležet v lednici.
- Zatímco maso odpočívá, uvařte mrkev (potrvá to asi 15 minut), sceďte a nakrájejte na dlouhé tyčinky.
- Současně uvařte vejce (8 minut), oloupejte a nechte vcelku.
- Houby orestujte na troše oleje, soli a pepře.
- Nakrájejte šunku a okurky.
- Uzenou mozzarellu nastrouhejte nebo nasekejte.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Maso rozprostřete na pečící papír do obdélníkového tvaru (přibližně 30 x 25 cm), dokud nebude tlusté asi 1 cm.
- Ingredience na náplň začněte vrstvit doprostřed podél dlouhé strany obdélníku: na dno položte restované žampiony, přidejte nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a nakrájené okurky.
- Náplň trochu zploštěte a položte na ni jedno po druhém oloupaná vařená vejce.
- Z obou stran vajec přidejte vařenou mrkev.
- Pomocí pečícího papíru naberte maso z obou stran a vytvarujte do tvaru polena.
- Pomocí prstů utěsněte všechny mezery.
- Sekanou položte švem dolů na vymazaný pekáč.
- Bílek smíchejte s 1 lžící mouky a potřete maso.
- Pokapejte olivovým olejem a osolte.
- Šalotku rozčtvrťte, mrkev nakrájejte na silné tyčinky a přidejte do pekáče po obou stranách sekané.
- Do pekáče přidejte olej, sůl, pepř a asi 1 šálek vody.
- Pečte cca 45 minut, vyndejte, posypte sekanou sýrem (volitelně) a vraťte do trouby na dalších 10 minut.
- Před krájením nechte maso 10-15 minut odpočinout (aby se uvnitř zachovala šťáva).
- Podávejte s pečenou zeleninou, salátem nebo jinou přílohou dle výběru.