Vepřová panenka obalená ve slanině a plněná směsí jablek, cibule a bylinek vás naprosto ohromí! Skvěle se hodí na jakýkoli večírek a navíc je jednoduchá na přípravu. Tak si ji s námi pojďte upéct!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední jablko, oloupané a nakrájené na malé kostičky
- 1/4 střední žluté cibule, jemně nakrájené
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 až 2 silné plátky chleba (dost na 1/2 šálku strouhanky)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/8 lžičky soli, plus více podle chuti
- 1/8 lžičky pepře a více podle chuti
- 1 vepřová panenka, o hmotnosti cca 500 – 600 g
- 8 až 10 proužků slaniny, nakrájených na poloviny
Postup
- Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
- Připravte si pečící plech s okrajem.
- V pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Přidejte nakrájené jablko, cibuli, rozmarýn a tymián a vařte 7 až 9 minut, nebo dokud vše nezměkne.
- Mezitím mixujte plátky chleba v kuchyňském robotu, dokud nevytvoříte hrubou strouhanku.
- Měli byste mít asi 1/2 šálku strouhanky.
- Pánev s cibulí a jablky stáhněte z ohně a vmíchejte strouhanku, hořčici, sůl a pepř.
- Nechte krátce vychladnout.
- Vyřízněte hlubokou podélnou štěrbinu ve středu panenky a zastavte se asi 1 cm od spodní části panenky.
- Otevřete ji jako knihu.
- Zakryjte kouskem potravinářské fólie a paličkou nebo válečkem na maso jemně klepejte, dokud nebude mít stejnoměrnou tloušťku.
- Jablečnou nádivku rozprostřete v řadě podél středu masa.
- Okraje masa spojte, aby se vrátilo do původního tvaru.
- Zajistěte párátky.
- Plátky slaniny položte na prkénko a mírně je překryjte.
- Navrch položte panenku párátky nahoru.
- Odstraňte párátka a plátky slaniny obalte kolem vepřového masa, abyste vytvořili poleno.
- Na plech položte panenku, slaninou švem dolů.
- Pečte 20 až 25 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu masa nezaznamená 63 až 65 °C a slanina není hnědá a křupavá.
- Pokud je maso hotové dříve, než slanina zhnědne, umístěte panenku na 3 až 5 minut do trouby pod gril, aby se slanina osmahla.
- Bezpečná teplota vepřového masa: Jaká je teplota vařeného vepřového masa?
- Před nakrájením na plátky nechte panenku 10 minut odpočinout.
- Pokud chcete, podávejte se šťávou z pánve.
Máme pro vás i další lahodné recepty na vepřovou panenku. Vyzkoušejte je všechny!