Vedle kuřecího a krůtího masa, nesmíme zapomenout ani na to vepřové. Cordon bleu z něj připravíte stejným způsobem jako s jinými druhy masa a zjistíte, že vám chutná stejně jako ty ostatní jen má odlišnou chuť.
Ingredience:
- 500 g vepřové panenky vcelku
- 2 lžičky soli + na případné dochucení
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/8 lžičky mletého oregana
- Šťávu z 1 limetky
- 4 plátky medové šunky
- 2 proužky sýra (každý cca 15 – 20 cm dlouhý o průměru 2 – 3 cm)
- 2 menší oloupané mrkve
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 rozšlehané velké vejce
- 1/2 hrnku japonské strouhanky nebo panko
- Rostlinný olej na smažení
- 1/4 hrnku majonézy
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání (čím víc procent, tím lepší)
- 1/4 lžičky tekutého koření
- 2 nasekané stroužky česneku
Postup:
- Vepřovou panenku podélně nařízneme v jejím středu, a ještě uděláme zářezy na obou stranách tak, aby se maso roztáhlo co nejvíce do šířky.
- Zakryjeme potravinovou fólií a paličkou na maso naklepeme na požadovanou tloušťku, což je cca 4 – 5 cm. Poté panenku rozdělíme na 2 stejně velké díly.
- Vepřové maso ochutíme solí, pepřem a oreganem. Pokapeme šťávou z limetky a jemně vmasírujeme. Odložíme na 30 minut do lednice.
- Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že dáme do mísy majonézu, smetanu, tekuté koření i česnek a důkladně promícháme.
- Hotovou omáčku dáme vychladit, až dokud jí nebudeme potřebovat k servírování.
- Maso vyjmeme z lednice, položíme na prkénko a položíme na něj šunku, sýr a mrkev. Pevně srolujeme a zajistíme pomocí párátek. To samé uděláme i s druhou částí.
- Připravíme si mouku, vejce a strouhanku na obalování, každé do samostatné misky.
- Mouku a vejce ochutíme špetkou soli. Vepřové rolky obalíme v mouce, poté namočíme ve vejci, a nakonec obalíme ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejeme olej při střední teplotě. Jakmile je olej rozpálený, vložíme obě rolky a opékáme ze všech stran, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé. Na každou stranu cca 5 – 7 minut.
- Vepřovou rolku dáme okapat na papírové utěrky. Necháme 5 minut odpočinout. Odstraníme párátka a poté nakrájíme na kolečka. Ihned podáváme s omáčkou.