Spojte svou lásku k bramborám s láskou k neplýtvání. Pokud máte nějaké brambory, které jste nepoužili na bramborový salát nebo zbytky pečených brambor, je tento recept na krokety z brambor perfektní využití.
Co budeme potřebovat
- 2,2 kg brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
- sůl
- černý pepř
- 5 velkých vajec (rozdělených)
- 240 g strouhaného sýra čedar
- 240 g mouky
- 240 g strouhanky
- 120 g karamelizované cibule (z asi 2 velkých žlutých cibulí)
- 120 g zbylého steaku, hamburgeru nebo klobásy (nakrájené na malé kousky)
- 50 g rozkrájené vařené slaniny
- olej na smažení
- 180 g zakysané smetany
- 3 lžíce mleté pažitky
Postup
- Do velkého hrnce se studenou vodou přidejte nakrájené brambory a přidejte 2 lžíce soli.
- Brambory přiveďte k varu a vařte do měkka, asi 10 až 12 minut. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Brambory rozmačkejte šťouchadlem na brambory, dokud nezůstanou žádné velké kousky.
- Přidejte 2 vejce, 120 g čedaru, sůl a pepř.
- Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Bramborovou směs dejte do lednice vychladiti.
- Připravte si 3 misky na trojobal.
- Naberte asi bramborovou směs do dlaní.
- Uprostřed udělejte důlek a přidejte po lžících cibule, zbývajícího čedaru, masa a slaniny.
- Jemně přitlačte strany bramborové směsi přes střed, aby se kroketa uzavřela.
- Položte na plech a opakujte se zbývající bramborovou směsí, dokud nebudete mít asi 10 až 12 kroket.
- Pokud jsou krokety měkké, nechte je asi 15 minut vychladit v lednici.
- Vyjměte krokety z lednice a obalte v trojobalu.
- Na velké nepřilnavé pánvi předehřejte asi 5 cm oleje.
- Smažíme asi 5 až 6 minut z každé strany, dokud bramborové krokety nezezlátnou.
- Vyjměte z oleje a položte na plech vyložený papírovou utěrkou.
- Na omáčku smíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 1/4 lžičky soli, dokud se nespojí.