Ačkoli Italové k mořským plodům téměř nikdy nepřidávají sýr, v tomto jídle udělali výjimku. Lahodné sýry dodávají náplni božskou slanou chuť. Tento delikátní pokrm je nejlepší s těstovinami jako hlavní chod.
Ingredience
- 1 kg očištěných kalamárů s chapadly (asi 8 kalamárů)
Náplň
- 2 a 1/2 šálku čerstvé strouhanky ze starého chleba
- 1/4 šálku strouhaných sýrů Parmigiano a Pecorino
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 1 drcený stroužek česneku
- 1 velké vejce
- 1/4 lžičky soli
- pepř dle chuti
Rajčatová omáčka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 drcený stroužek česneku
- vločky červeného pepře (volitelně)
- 796 ml sklenice rajčatové passaty
- sůl dle chuti
K servírování
- 450 g těstovin dle vašeho výběru
Postup
- Kalamáry dobře opláchněte tekoucí vodou a nechte je oschnout.
- Nakrájejte jemně chlapadla a vložte do misky.
- Do středně velké misky dejte strouhanku, nasekaná chapadla, nastrouhané sýry Parmigiano a Pecorino, drcený česnek, petrželku, sůl, pepř a vejce. Vidličkou nebo prsty dobře promíchejte.
- Prsty naplňte kalamáry vzniklou náplní.
- Ujistěte se, že tlačíte i dolů, abyste naplnili spodní konec kalamáru.
- Nahoře nechte asi centimetr prostoru, protože náplň během vaření trochu nabyde a může vytékat.
- Zajistěte otevřený konec párátkem.
- Odložte stranou a mezitím si připravte rajčatovou omáčku.
- Na velké pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte česnek a vločky červeného pepře (volitelně).
- Přilijte sklenici rajčatové passaty a přiveďte k varu.
- Naplněné kalamáry opatrně ponořte do omáčky.
- Ztlumte plamen a vařte zakryté 30 minut.
- Asi 10 minut před tím, než budou kalamáry hotové, uvařte své oblíbené těstoviny dle návodu na obalu ,,ale dente“.
- Opatrně přendejte kalamáry na talíř a odstraňte párátka.
- Těstoviny zalijte rajčatovou omáčkou a podávejte společně s kalamáry.