Ideální pokrm na díkůvzdání v anglicky mluvících zemích je právě krůta. Vy si ji můžete samozřejmě dopřát kdykoliv během roku a tento recept je ideální, pokud máte rádi brusinky.
Ingredience
- 500g kuřecích prsou (a více podle počtu strávníků)
- 1-4 lžičky soli
- 1 lžíce změklého másla
- 6-8 motouzů (provázků)
Ingredience na nádivku
- bílý chléb/houska/rohlík nakrájený na kostky (množství podle velikosti pečiva – cca 150g)
- 1/2 lžíce másla
- 1 menší cibule
- 1 stonek celeru
- 4 listy šalvěje
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
- 1/2 lžičky koření na kuře
- 1/4 lžičky soli a pepře
- 1 velké vejce (rozšlehané)
- 3/4 hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce brusinek (nasekaných)
- alobal
Ingredience na omáčku
- 2 hrnky krůtího/kuřecího vývaru
- 2 listy šalvěje
- 3/4 lžičky koření na kuře
- 1/4 hrnku hladké mouky
- sůl a pepř
Postup
- Nádivku připravíte tak, že pečivo (alespoň 2-3 dny staré) nakrájíte na kostičky.
- Na větší pánvi zahřejte máslo, poté zpěňte cibulku, přidejte celer, petržel, šalvěj, zalijte vývarem, osolte, opepřete a duste na středně vysoké teplotě cca 8-10 minut.
- Sejměte z plotýnky, nechte několik minut chladnout a poté smíchejte s připraveným pečivem. Přidejte brusinky, vývar, vejce, koření na kuře a vše řádně promíchejte, aby se ingredience dobře spojily.
- Poté si očistěte maso, odstraňte kůži.
- Prsa naklepejte tak, abyste vytvořili velký plát masa. Na tento plát dejte dostatečné množství nádivky. Ponechte přitom místo u okraje, aby nádivka nevytékala.
- Plát masa opatrně zavažte motouzy kolem dokola. Položte na pekáček, zakryjte alobalem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C na dobu 45-55 minut.
- Odkryjte alobal a nechte ještě 5-7 minut dopéct dozlatova.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku, přiveďte k varu a poté duste po dobu 8-10 minut do zhoustnutí.
- Poté z omáčky vyjměte bylinky. Maso nakrájejte na plátky a podávejte pokapané omáčkou s jakoukoliv přílohou.
Krůta se dá připravit na nespočet způsobů. Inspirujte se dalšími chutnými recepty na přípravu krůty.