Plněné půlměsíce s mandlovou náplní

Plněné půlměsíce s mandlovou náplní

Vůně mandlí a lahodná cukrářská poleva udělají z obyčejných sladkých rohlíčků luxusní pochoutku ke kávě či odpolednímu čaji, případně k hrnku vynikajícího kakaa.

Ingredience:

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 šálek teplého mléka
  • 5 dkg krystalového cukru
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 kostka másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce

Poleva:

  • 250 g cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lžíce mléka
  • 4 – 7 lžic vody

Mandlová náplň:

  • 200 g mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 – 4 lžíce zakysané smetany (na spojení surovin)
  • 5 – 8 kapek mandlového oleje

Postup:

  • Začneme tím, že si připravíme mandlovou náplň. Mandle rozemeleme, smícháme s cukrem, mandlovým olejem a zakysanou smetanou. Té přidáme tolik, aby vše drželo pohromadě a mělo vhodnou konzistenci jako klasická ořechová náplň.
  • Do malé misky dáme několik lžic teplého mléka, 1 lžíci cukru, droždí a necháme vzejít kvásek.
  • Vezmeme druhou mísu a do ní nasypeme mouku, přilijeme zbytek mléka, přihodíme cukr, vaječné žloutky, sůl, vanilku a důkladně zamícháme.
  • Přidáme 5 dkg rozpuštěného másla a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme a necháme zhruba 1 hodinu kynout.
  • Těsto položíme na vál a vytvoříme z něj čtverec, do jehož středu položíme zbývajících 200 g másla, které bude mít teplotu 23°C.
  • Každý roh těsta natáhneme do středu másla, a nakonec jej zabalíme, aby bylo zcela pokryto těstem. Potom ho pomocí válečku vyválíme do obdélníku o velikosti cca 8 x 18 cm.
  • Znovu přeložíme, zabalíme a vyválíme jako předtím. Takhle to zopakujeme čtyřikrát za sebou. Pa těsto zabalíme do vlhké utěrky a dáme na 1 1/2 hodiny do chladničky.
  • Vychlazené těsto vyválíme a vykrájíme z něj stejně velké trojúhelníky. Na každou širokou stranu těsta položíme lžíci mandlové náplně a srolujeme do tvaru rohlíčku/podkovy.
  • Naskládáme je na plechy vyložené pečícím papírem, zaklopíme a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si v misce našleháme vejce s lžící vody a potřeme jimi povrch rohlíčků ještě, než je vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů.
  • Pečeme 30 minut dozlatova, pak vyndáme a necháme vychladnout, aby nebyla glazura lepkavá. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat nebo pokapat čokoládou.
Rohlíky s vůní mandlí a vanilky.
Zdroj: http://www.bestpolishrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.