Křehké zelné listy plněné směsí z mletého masa a rýže, zapečené s jednoduchou rajčatovou omáčkou, jsou perfektním obědem či večeří. Připravte si je podle našeho snadného návodu!
INGREDIENCE
- 1 hlávka bílého zelí
- 1 šálek nevařené rýže
- 500 g mletého vepřového masa (nebo mletého krůtího masa)
- 200 g mletého hovězího masa
- 2 malé cibule, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky nasekaného česneku
- ½ lžičky sušeného kopru
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- sůl a pepř podle chuti
- 400 g konzervovaných nakrájených rajčat se šťávou
- 1 vejce
- 1 a ½ šálku + ⅓ šálku rajčatové omáčky
- 300 ml rajčatové polévky z konzervy
POSTUP
- Odřízněte asi 0,6 cm kus ze spodní části hlávky zelí a celou hlávku vložte do vroucí vody.
- Vařte asi 2 minuty.
- Změklé listy oloupejte.
- Zbývající hlávku vložte zpět do vroucí vody a opakujte, dokud neoloupete všechny listy.
- Z uvařených listů odstraňte tuhé stonky.
- Z listů odřízněte silné stopky.
- Dejte stranou vychladnout.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Rýži uvařte podle návodu na obalu, ale zkraťte dobu vaření o 5 minut, aby byla rýže trochu nedovařená.
- Dejte stranou.
- Restujte vepřové (nebo krůtí) maso, hovězí maso, cibuli, česnek a koření na pánvi.
- Slijte veškerý tuk.
- Přidejte do pánve rýži, krájená rajčata a ⅓ šálku rajčatové omáčky.
- Vmíchejte vejce.
- Smíchejte zbývající rajčatovou omáčku a rajčatovou polévku v misce.
- Rozprostřete velmi tenkou vrstvu směsi rajčatové omáčky do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm.
- Odstraňte silnou nať ze zelných listů.
- Položte zelný list naplocho a do středu přidejte ¼ až ⅓ šálku náplně.
- Přiklopte boky a listo zarolujte.
- Umístěte do formy švem dolů.
- Opakujte se zbývajícími listy a náplní.
- Rolky přelijte omáčkou a pevně přikryjte alobalem.
- Pečte 75-90 minut.
- Před podáváním nechte 15 minut vychladnout.