Inspirujte se také receptem na plněnou focacciu mozzarellou a šunkou. Ideální k snídani, lehkému obědu nebo svačině.
Ingredience
- 450 g mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- olivový olej
- 300 ml teplé vody
- 100 g šunky
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- mletý pepř
- 200 g mozzarelly
Postup
- Nejprve prosejte mouku do mísy a smíchejte se sušeným droždím. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého dejte 4 lžíce olivového oleje a 300 ml teplé vody.
- Hněťte a zadělejte na těsto. V případě potřeby přidejte trochu oleje. Na pomoučněném vále ručně 10 minut hněťte, aby bylo těsto pružné a trochu lepivé.
- Poté vložte do vymazané mísy olivovým olejem, přikryjte a nechte asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si nakrájejte šunku nebo nechte vcelku, to je na vás. Mozzarellu taktéž nakrájejte a osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 220°C.
- Dno koláčové formy vyložte pečícím papírem a papír potřete olivovým olejem.
- Třetinu těsta odkrojte a dejte stranou. Zbylé těsto vložte do formy a pomocí naolejovaných prstů jej roztáhněte do všech stran a vytáhněte boky. Nechte okraje asi 1 cm vysoké.
- Doprostřed rozprostřete šunku a navrch mozzarellu.
- Oddělenou třetinu těsta rozválejte do kruhu velkého jako vaše forma a položte na náplň. Boky ze spodní části přehněte a zmáčkněte tak, aby pak sýr nevytekl.
- Nakonec potřete olivovým olejem, posypte tymiánem a osolte. Pečte asi 20-30 minut.
- A plněná domácí focaccia je na světě!
Inspirujte se také našimi skvělými recepty na americké muffiny! 10 variant těchto báječných a sladkých dobrot.