Tradiční nádivka je jednou z mnoha pochoutek, kterou během svátků jara připravujeme. Každá jednotlivá receptura je něčím specifická a má i svou jedinečnou chuť. Proto můžete připravit každý den jinou a vždy bude chutnat odlišně než ta, která byla předchozí den.
Ingredience:
- 10 měkkých rohlíků
- 2 hrnky vepřového vývaru
- 10 žloutků
- 10 vaječných bílků
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 2 stroužky česneku
- 500 g pečeného vepřového ramínka
- 500 g vařeného uzeného vepřového masa
- 2 hrsti mladých kopřiv
- 1 lžíce petrželky
- 1 lžíce pažitky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžíce čerstvého másla
- Strouhanka na vysypání pekáče
- Sůl podle chuti
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Pažitku s petrželí jemně nasekáme, kopřivy propláchneme a nakrájíme.
- Rohlíky nakrájíme a dáme do mísy. Zalijeme vepřovým vývarem a promícháme.
- Bílky s trochou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
- K rohlíkům přidáme žloutky, kopřivy, petržel, pažitku, majonézu a prolisovaný česnek. Znovu zamícháme.
- Vepřové ramínko i uzené maso nakrájíme na menší kostičky a vhodíme do mísy.
- Přisypeme prášek do pečiva a trochu osolíme.
- Nakonec vmícháme sníh z bílků a naposledy několikrát zamícháme, aby se vše spojilo.
- Přendáme do pekáče a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova.
- Nádivku můžeme ihned po upečení servírovat, dokud je ještě teplá, ale skvěle chutná i studená.
Tip: Pokud nechcete kupované rohlíky, zkuste si je vyrobit. Mrkněte, jak pečeme rohlíky a jiné pečivo doma.