I takhle můžeme tento retro salát připravit a podávat! Recept je více „fresh“ variantou s kopou zeleniny a doplněný o krémovou mozzarellu, ale zálivka je tradičně z majonézy, hořčice, cukru a octa.
Ingredience:
Na salát:
- 4 keříková rajčata (nakrájená na kostičky)
- 10 žlutých cherry rajčat (nakrájených nadrobno)
- zelenou papriku (nakrájenou na kostičky)
- 40 g oliv
- ½ červené cibule (nakrájenou na kostičky)
- 230 g mozzarelly (nadrobno nakrájená)
- 500 g šunkového salámu (nakrájený na kostičky)
- hrst čerstvé bazalky
- hrst čerstvé petrželky
- 2 lžičky olivového oleje
- stroužek česneku
- špetka soli
- špetka pepře
Na toasty:
- toasty
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- špetka soli
- špetka pepře
Na zálivku:
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- lžička hořčice
- lžička cukru
- 200 g majonézy
- ½ lžičky soli
- lžička bílého octa
- ½ lžičky italského koření
- špetka pepře
Postup
- Jako první si nakrájíme veškerou zeleninu.
- Potom nakrájíme mozzarellu a nakonec salám.
- Do velké mísy přidáme keříková rajčata a postupně přidáváme všechny zbylé ingredience až na petrželku.
- Ve vedlejší míse si smícháme všechny ingredience na zálivku.
- Směs mícháme, aby se ingredience rovnoměrně propojily, a dáme stranou.
- Na česnekové toasty si jednotlivé plátky dozlatova opečeme na pánvi.
- Jakmile jsou opečené, každý plátek pokapeme lžičkou olivového oleje.
- Poté je potřeme stroužkem česneku a posypeme špetkou soli a pepře.
- Nakrájený a promíchaný salát zalijeme připravenou zálivkou z majonézy a rovnoměrně promícháme, aby se zelenina obalila.
- Ochutnáme a popřípadě podle našich preferencí dochutíme.
- Hotový salát podáváme s česnekovými toasty jako přílohu.