Pro masožrouty. Varianta receptu na koprovou omáčku vylepšenou obzvláště pro gurmánské jazýčky.
INGREDIENCE:
- 1500 g hovězího zadního masa
- 2 plátky slaniny
- 6 lžic másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml suchého bílého vína
- 3 lžíce kopru
- ½ citronu
- 3 lžíce zakysané smetany
- 150 ml smetany šlehání
- sůl
- pepř
- ocet
- cukr
POSTUP:
- Hovězí maso si umyjte, osušte a prošpikujte slaninou.
- Osolte, opepřete, dejte do pekáčku, dejte na něj zhruba 3 lžíce másla, podlijte vínem.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C.
- Po 15 minutách teplotu snižte na 160 °C a nechte péct ještě hodinu a půl.
- Nezapomeňte na pravidelné podlévání výpekem.
- Poté troubu vypněte a nechte ještě na 10 minut v troubě, násleďne jej vyjměte a zabalte do alobalu.
- Výpek si nařeďte do 250 ml tekutiny (tu využijeme na omáčku).
- Zbytek másla si nechte v hrnci rozpustit, zaprašte moukou, udělejte jíšku a podlijte výpekem.
- Chvíli vařte, pak přidejte smetanu ke šlehání, sůl, pepř, nasekaný kopr, citronovou kůru a dochuťte cukrem a octem.
- Omáčku podávejte s masem nakrájenými na plátky a ideálně knedlíkem.