Tuto rybí polévku z kapra oceníte nejen na Vánoce. S kořenovou zeleninou tvoří dokonalou souhru.
INGREDIENCE
Na vývar:
- 250 g kapřích kostí (může být i hlava bez očí)
- kapří jikry a mlíčí (kdo má rád)
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 menší cibule
- 2 kuličky černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- 1 litr vody
Na polévku:
- 150 g kořenové zeleniny
- 1 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g kapra případně
- petrželka
- špetka muškátového oříšku
- pepř
- sůl
POSTUP
- Kapří skelet i hlavu si dáme do hrnce spolu s kořením, očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, celou cibulí ve slupce.
- Přidáme vodu a sůl.
- Vývar přivedeme k varu, po dosažení varu ztlumíme a necháme probublávat minimálně hodinu.
- Pak vývar scedíme.
- V druhém hrnci si orestujeme základ polévky na másle.
- Na kostičky nakrájenou zeleninu včetně cibule a jiker a mlíčí restujeme, pak zasypeme moukou, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit do změknutí zeleniny.
- Pokud používáme mlíčí, po uvaření jej odblaníme a nakrájíme na kousky.
- Před koncem přidáme muškátový oříšek a petrželku.