Poctivá svíčková na smetaně s vepřovým masem

Poctivá svíčková na smetaně s vepřovým masem

Jak již bylo zmíněno v úvodu, svíčková nemusí nutně obsahovat jen hovězí maso. V této variantě si ji vyzkoušíme s vepřovým masem.

Ingredience

  • 500g vepřového masa
  • 50g slaniny nakrájené na kostičky
  • 230 ml zeleninového vývaru (nebo kostka bujónu)
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 velká mrkev
  • 1 střední kořen celeru
  • 1 střední kořen petržele
  • 1 velká cibule
  • 100g rozpuštěného másla 
  • 5 kuliček celého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy 
  • šťáva z 1 citronu
  • 235ml smetany ke šlehání a mléko na zředění
  • hladká mouka na zahuštění
  • V případě potřeby cukr

Postup

  • Maso napíchněte nožem a do vytvořených dírek napíchněte kostičky slaniny. Osolte a opepřete.
  • Do většího hrnce nakrájejte cibuli, nastrouhejte kořenovou zeleninu, přidejte koření, citronovou šťávu, ocet a navrch maso.
  • Zalijte vše rozpuštěným máslem a nechte přes noc v chladničce.
  • Další den zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a poduste v troubě na 160°C, dokud maso nebude měkké – alespoň 2 hodiny.
  • Maso vyjměte stranou. Z hrnce vyjměte všechno koření a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přilijte smetanu a povařte. Podle chuti přidejte sůl, citron, ocet nebo cukr.
  • Pokud omáčka není dostatečně hustá, můžete ji zahustit trochou mouky.
  • Maso nakrájejte na plátky, vložte zpět do omáčky a nechte prohřát.
  • Podávejte s knedlíkem a brusinkovou omáčkou.
omáčka svíčková s vepřovým masem
Zdroj: varenistomem.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.