Jak již bylo zmíněno v úvodu, svíčková nemusí nutně obsahovat jen hovězí maso. V této variantě si ji vyzkoušíme s vepřovým masem.
Ingredience
- 500g vepřového masa
- 50g slaniny nakrájené na kostičky
- 230 ml zeleninového vývaru (nebo kostka bujónu)
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce octa
- 1 velká mrkev
- 1 střední kořen celeru
- 1 střední kořen petržele
- 1 velká cibule
- 100g rozpuštěného másla
- 5 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- šťáva z 1 citronu
- 235ml smetany ke šlehání a mléko na zředění
- hladká mouka na zahuštění
- V případě potřeby cukr
Postup
- Maso napíchněte nožem a do vytvořených dírek napíchněte kostičky slaniny. Osolte a opepřete.
- Do většího hrnce nakrájejte cibuli, nastrouhejte kořenovou zeleninu, přidejte koření, citronovou šťávu, ocet a navrch maso.
- Zalijte vše rozpuštěným máslem a nechte přes noc v chladničce.
- Další den zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a poduste v troubě na 160°C, dokud maso nebude měkké – alespoň 2 hodiny.
- Maso vyjměte stranou. Z hrnce vyjměte všechno koření a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přilijte smetanu a povařte. Podle chuti přidejte sůl, citron, ocet nebo cukr.
- Pokud omáčka není dostatečně hustá, můžete ji zahustit trochou mouky.
- Maso nakrájejte na plátky, vložte zpět do omáčky a nechte prohřát.
- Podávejte s knedlíkem a brusinkovou omáčkou.