Skvělá surovina, která nezatíží vaše trávení a udělá recepty zase o něco lahodnější!
Přesně takové je podmáslí.
Přečtěte si proč ho zařadit do svého jídelníčku, jak ho vyrobit a čím ho nahradit pokud ho zrovna nemáte po ruce!
Vše a mnohem více se dozvíte v tomto článku.
Co je to podmáslí?
Nenechte se zmást názvem, protože v podmáslí není máslo. Bývalo to tak, že „tradiční“ byla tekutina, která zbyla po stloukání smetany na máslo.
Ale v dnešní době najdete „kultivované podmáslí“, které se vyrábí přidáním speciální bakteriální kultury do pasterizovaného odtučněného nebo nízkotučného mléka, což způsobí, že zkvasí a zhoustne více než běžné mléko.
Jak chutná podmáslí?
Kultivované podmáslí je hustší než běžné mléko a má výraznou chuť. Tradiční podmáslí bude řidší a bude mít sladší, jemnější chuť.
Jaký je rozdíl mezi mlékem a podmáslím?
Kravské mléko je čerstvý mléčný výrobek. Podmáslí je fermentovaná tekutina, která vzniká kultivací a fermentací mléčných výrobků, která vzniká při stloukání másla.
Co obsahuje podmáslí?
Obsah pouze 0,5 % tuku předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám bez tuku.
- mléčné bílkoviny – patří spolu s bílkovinami obsaženými v mase a vejcích k tzv. plnohodnotným bílkovinám. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin, tak jak je potřebuje lidský organismus.
- vápník – pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby
- lecitin – udržuje mozek v kondici a posiluje nervy
- mléčný cukr – která je dodává velké množství energie s dlouhodobým efektem, podporuje trávení a vstřebávání minerálních látek.
Nutriční hodnoty podmáslí (na 100 ml)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
40 kcal | 4,8 g | 4,8 g | 0,9 g | 0,5 g | 3,3 g | 0 g | 105 mg |
Zdravotní benefity podmáslí
Podmáslí může nabídnout několik zdravotních výhod, včetně zlepšení krevního tlaku a zdraví kostí a ústní dutiny.
Usnadňuje trávení
Kyselina mléčná v podmáslí může usnadnit trávení obsahu laktózy. Laktóza je přirozený cukr v mléčných výrobcích.
Mnoho lidí trpí intolerancí laktózy, což znamená, že nemají enzym potřebný k rozkladu tohoto cukru.
Někteří lidé s intolerancí laktózy mohou pít kultivované mléčné výrobky s několika nebo žádnými vedlejšími účinky, protože laktózu rozkládají bakterie.
Podpora kostí
Podmáslí je dobrým zdrojem vápníku a fosforu a také vitamínu D. Plnotučné druhy jsou také bohaté na vitamín K2.
Tyto živiny jsou důležité pro udržení pevnosti kostí a prevenci degenerativních onemocnění kostí, jako je osteoporóza.
Podpora zdraví ústní dutiny
Parodontitida je zánět dásní a podpůrných struktur zubů.
Fermentované mléčné výrobky, jako je podmáslí, mohou mít protizánětlivé účinky na kožní buňky, které jsou v ústech.
Příjem vápníku z fermentovaných mléčných potravin je spojen s významným snížením parodontitidy.
Snižuje hladinu cholesterolu
V malé 8 týdenní studii u 34 dospělých, konzumace 45 gramů podmáslí denně, snížila celkový cholesterol o 3 %.
Kromě toho účastníci, kteří zahájili studii se zvýšenými hladinami LDL (špatného) cholesterolu, zaznamenali 3% snížení tohoto typu cholesterolu.
Snižuje hladinu krevního tlaku
Některé důkazy naznačují, že podmáslí může pomoci snížit krevní tlak při každodenní konzumaci.
Jak podmáslí nahradit?
Kombinací různých surovin, které máte zrovna doma, můžete vyrobit jednoduchou náhražku podmáslí, podívejte se na tyto 3 základní náhražky.
Okyselené mléko
K výrobě okyseleného podmáslí potřebujete mléko a kyselinu. Okyselené podmáslí lze vyrobit z mléka s jakýmkoli obsahem tuku. Může být také vyrobeno z nemléčných alternativ mléka, jako je sójové, mandlové nebo kešu mléko.
Dobře fungují kyseliny jako citronová šťáva, bílý ocet nebo jablečný ocet.
Poměr je 240 ml mléka na 1 polévkovou lžíci (15 ml) kyseliny. Jemně promíchejte obě ingredience a nechte směs 5–10 minut uležet, dokud se nezačne srážet.
Bílý jogurt
Stejně jako podmáslí je i bílý jogurt fermentovaný mléčný výrobek. Jako náhradu podmáslí při pečení můžete použít bílý jogurt v poměru 1:1.
Pokud recept vyžaduje 240 ml podmáslí, můžete ho nahradit 240 ml jogurtu.
Tatarská smetana
Tatarská smetana je vedlejším produktem při výrobě vína. Je to kyselina běžně používaná při pečení jako kypřící činidlo.
Smíchejte 240 ml mléka a 6 gramů tatarské smetany (smetany z vinného kamene) a nechte několik minut odležet.
Aby směs netvořila hrudky, smíchejte tatarskou smetanu s několika lžícemi mléka, než ji přidáte do zbytku mléka.
Co s podmáslím?
Podmáslí dělá skoro všechno lepší.
V pečivu, jako jsou palačinky, vafle, koláče a sušenky, jeho přirozená kyselost spolupracuje s ostatními surovinami a podporuje proces kynutí, a tím vytváří lehkou a jemnou texturu bez přidání dalšího tuku.
Jeho hustota a kyselá chuť dodávají salátovým dresinkům a dipům plnost a chuť.
Když se používá jako marináda, enzymy podmáslí rozkládají a změkčují bílkoviny u kuřecího, hovězího, vepřového masa a ryb.
Chcete-li ho začlenit do polévek a jiných teplých pokrmů, podmáslí nejprve samostatně ohřejte v hrnci na středně nízké teplotě. Pokud to tak neuděláte podmáslí se srazí, pokud jej ohřejete příliš rychle.
Tipy na recepty s podmáslím
Citronový dort s podmáslím (jako je jeden z těchto receptů na citronový koláč) |
Jednoduché koláčky z podmáslí |
Zázvorové koláčky z podmáslí |
Smažené kuře marinované v podmáslí (nebo zkuste jednu z těchto perfektní marinád na kuřecí maso) |
Zelený salát s dresinkem z podmáslí (dresink můžete přidat do jednoho z těchto niceských salátů) |
Karamelový pudink s podmáslím |
Bylinková kaše s podmáslím |
Jak skladovat podmáslí?
Podmáslí vydrží v lednici déle než jiné mléčné výrobky.
Obecně je bezpečné jej používat dva týdny po jeho zakoupení. Pevné látky se mohou oddělit od tekutiny, stačí podmáslí protřepat, dokud se znovu nespojí.
Podmáslí lze také dobře zamrazit. Nalijte ho do nádob, zamrazte a spotřebujte do tří měsíců.
Rozmrazte ho v lednici nebo na nízkém stupni v mikrovlnné troubě.